Mлијеку из БиХ 9. септембра »зелено свјетло« за ЕУ?

Nezavisne.com
Mлијеку из БиХ 9. септембра »зелено свјетло« за ЕУ?

БАЊАЛУКА Босна и Херцеговина је пронашла начин на који ће начин заштити домаће произвођаче млијека, речено је данас у Бањалуци након састанка Стеве Мирјанића министра пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске, Мирка Шаровића министар спољне трговине и економских односа БиХ те Шемсудина Дедића министра пољопривреде, водопривреде и шумарства Федерације БиХ.

Министри су сигурни да ће на састанку са представницима ЕУ у Бриселу  9. септембра БиХ коначно добити зелено свијетло за извоз. Уколико неким случајем не дође до позитивног одговора БиХ ће наћи начин да заштити домаће мљекаре.

"Увјерени смо у позитиван исход и могућност да наши произвођачи већ од 9. септембра буду стављени на листу и да могу да извозе у ЕУ", рекао је Мирко Шаровић, министар спољне трговине и економских односа БиХ

Шаровић је истакао да нема никаквог разлога да се удовољи жалби Хрватске о стопирању извоза млијека из БиХ, јер је млијеко које се производи у БиХ истог или бољег квалитета од млијека које долази из Хрвастке.

"Из Хрватске је у БиХ 2014. године увезено млијека и млијечних производа укупно око 15 милиона килограма, а из БиХ није изашао ниједан килограм, односно ниједан литар. Наше млијеко задовољава све стандарде који се траже у ЕУ", рекао је Шаровић новинарима у Бањалуци, након састанка са ресорним ентитетским министрима.

Он је додао да БиХ, као и Хрватска, имају право да штите своје произвођаче, те да ће то право, као и друге мјере, БиХ искористити.

Мирјанић је навео да је на састанку договорено да буду интензивиране активности у правцу скидања забране извоза млијека, те да су, када је ријеч о томе, предузете многе мјере надлежних институција.

"Посебно смо се сагласили и на томе инсистирали да даље предузимамо унутрашње мјере које се односе на стварање услова за још већи број фарми и мљекара које би могле бити кандидоване за извоз млијека, да посебно обратимо пажњу на све што је битно за оне који учествују у ланцу извоза", рекао је Мирјанић и додао да је битно имати услове и испуњене стандарде ЕУ.

Према његовим ријечима, договорене су и активности у вези са обиљежавањем животиња, не само говеда, већ и других, јер је обиљежавање један од значајних услова остваривања аграрне политике.

"Да би се остваривао акциони план неопходно је финализовати три закона - закон о ветеринарству, закон о храни и закон о пољопривреди. Наредне седмице наши стручни сарадници предложиће финални текст ових аката који ће бити упућени у процедуру у ентитетска министарства и владе, а онда и у органе који доносе те законе", истакао је Мирјанић и додао да је разговарано и о другим законским рјешењима.

Дедић је позвао грађане БиХ да купују млијеко домаћих произвођача, без обзира у ком дијелу БиХ је произведено.

"То је интерес сваког грађанина ове земље", поручио је Дедић и додао да очекују да услове које је БиХ испунила европски комитет прихвати и одблокира извоз млијека из БиХ.

Ресорни министри разговарали су и о увођењу плавог дизела у БиХ, што би могло бити реализовано до краја године.

О овоме ће заједничка иницијатива бити упућена наредних дана Савјету министара БиХ, Управном одбору Управе за индиректно опорезивање и парламенту БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана