Миросавићу највише бодова у трци за SIPA

Жељка Домазет
Миросавићу највише бодова у трци за SIPA

Сарајево - Томислав Миросавић налази се на челу ранг-листе са именима пет кандидата који су ушли у најужи круг за новог директора Агенције за истраге и заштиту (SIPA) БиХ.

Листу је јуче послије обављених интервјуа са кандидатима који су прошли прву фазу сачинио Независни одбор Парламента БиХ. Интервјуи су обављени са свих седам кандидата који су испунили услове из конкурса, а ранг-листу је Независни одбор прослиједио министру безбједности БиХ Драгану Мектићу. Он ће једно од пет имена предложити Савјету министара БиХ, који даје коначну ријеч о избору директора SIPA.

Предсједник Независног одбора Жико Крунић казао је да је након Миросавића најуспјешнији био Давор Видовић, а слиједе Перица Станић, Слободан Никић и Реља Ковач. У овој фази су из трке испали Зоран Глушац и Драган Мумовић. На инсистирање новинара да каже да ли први са листе мора бити и изабран, Крунић је казао да је редослијед успјешних кандидата изражен кроз бодовну листу.

- Најнормалније је да тај редослијед буде поштован, али то је ствар министра и све даље одговоре у вези с тим може дати само министар безбједности - рекао је Крунић.

Мектић је рекао да ће у најкраћем року прослиједити приједлог у Савјет министара.

Након што фаворит СДС-а Ранко Вуковић није испунио услове из конкурса, као фаворит је помињан Станић. Он је савјетник директора полиције РС, а ријеч је о искусном полицијском службенику који је одувијек био близак СДС-у. Један од његових адута је и што долази из Прњавора, као и Мектић.

Станић није желио да коментарише спекулације да је фаворит.

- Ако будем изабран, радићу у складу са законом - казао је Станић, који је био врло расположен док је чекао ред за интервју.

Директорска позиција у SIPA страначком расподјелом припала је СДС-у, а "Глас Српске" сазнаје да лидер те странке Младен Босић у фотељи жели да види Видовића. Он је шеф унутрашње контроле у МУП-у Посавског кантона, а са Босићем га веже мјесто становања - Брчко.

Миросавић је од 2011. начелник Јединице за основну обуку - Полицијске академије МУП-а РС, а у полицији ради дуже вријеме. Никић је бивши замјеник начелника ЦЈБ Бијељина.

Ковач је шеф Одјељења за заштиту ВИП личности и страних делегација у Дирекцији за координацију полицијских тијела БиХ, а такође је близак СДС-у. Био је један од свједока Тужилаштва БиХ на суђењу смијењеном директору SIPA Горану Зупцу.

Зубац је разријешен дужности након што је Апелационо вијеће Суда БиХ потврдило првостепену пресуду којом је осуђен условно на годину затвора, јер није ангажовао Специјалну јединицу SIPA током протеста у Сарајеву у фебруару 2014. године када је запаљена зграда Предсједништва БиХ. За вршиоца дужности директора именован је некадашњи замјеник директора SIPA Ђуро Кнежевић.

Нестанак струје

Док су чланови Независног одбора разговарали са Перицом Станићем у згради је нестало струје. С обзиром на то да сједнице Независног одбора морају бити снимане ради стенограма, а није било извјесно када ће струја доћи, обезбијеђени су диктафони. Струја је укључена након петнаестак минута, што је олакшало посао члановима Независног одбора.

 

Предложени кандидати и број бодова

Томислав Миросавић 86,11

Давор Видовић 84,44

Перица Станић 82,22

Слободан Никић 81,11

Реља Ковач 62,77

 

Кандидати који су отпали у другој фази и број бодова

Зоран Глушац 62,77

Драган Мумовић 28,88

 

Нису испунили услове конкурса

Ранко Вуковић

Елвис Зорнић

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана