Министарка изазвала хаос на руководећим позицијама у МИП-у БиХ: Један човјек на три функције

Александар Стојановић
Министарка изазвала хаос на руководећим позицијама у МИП-у БиХ: Један човјек на три функције

САРАЈЕВО - Помоћник министра иностраних послова БиХ задужен за сектор билатералних послова Ахмет Халиловић постављен је за вршиоца дужности секретара министарства, што му је трећа функција. Промјене ће се десити и у сектору мултилатералних послова, јер ће садашњи помоћник Ахмет Шаховић 1. априла постати амбасадор у Холандији, а на његово мјесто требало би да дође сестрић Алије Изетбеговића Бакир Садовић, сазнаје “Глас Српске”.

На овај начин наставља се хаотична расподјела ресора у министарству, а министарка Бисера Турковић се не обазире ни на упозорења Агенције за државну службу, која је већ указала на национални дисбаланс у структури на руководећим функцијама.

По преузимању мандата, Турковићева је са мјеста помоћника за опште послове смијенила Николу Ђукића и на његово мјесто, такође у својству вршиоца дужности, поставила помоћника за билатералне односе Ахмета Халиловића, чиме су Срби остали без мјеста помоћника. Након што је од посљедица вируса корона 17. марта преминуо секретар министарства Аднан Хаџикапетановић, Халиловић је и на ту функцију постављен као вршилац дужности, па он сада обавља три од кључних пет функција.

И ту није крај промјенама, јер већ 1. априла помоћник министра задужен за мултилатералне послове Ахмет Шаховић одлази на позицију амбасадора БиХ у Хаг, а према ријечима добро обавијештеног извора “Гласа Српске”, као фаворит за његовог насљедника, такође у својству вршиоца дужности, котира Бакир Садовић, сестрић Алије Изетбеговића.

- Турковићева не само што не расписује конкурс како би на једно од упражњених мјеста дошао Србин, него потпуно игнорише Агенцију за државну службу и сада поставља своје кадрове, најчешће блиске СДА. Сада се иде корак даље, па се по принципу “сви су ту, само њега нема” поставља и родбина Алије Изетбеговића - каже извор “Гласа” из МИП-а.

Посланик СНСД-а у Парламенту БиХ Сњежана Новаковић Бурсаћ каже за “Глас Српске” да овакво понашање Турковићеве не води нигдје друго до потпуног урушавања министарства и дигнитета спољне политике БиХ, јер се она од почетка бави искључиво спровођењем страначке политике и елиминацијом утицаја друга два народа у БиХ.

- Ако Турковићева настави овако да руши министарство, можемо размишљати у правцу како јој помоћи. Ако ово жели да представи као званичну спољну политику, да дјелује овако како дјелује све вријеме свог мандата, онда нема нашу подршку и трудићемо се да је демаскирамо на сваком мјесту и у свакој прилици. Ово што она ради не штети само Србима и Хрватима, него и Бошњацима, јер она поставља искључиво подобне кадрове једној партији, а у министарству влада врхунски непотизам - рекла је Новаковић Бурсаћ.

Бесконачност

Као један од разлога због којих Турковићева игнорише упозорења извор истиче чињеницу да она на овај начин покушава да уцијени Савјет министара и Предсједништво како би био усвојен план реорганизације министарства.

- Она овакву ситуацију може да држи у бесконачност као изговор да ће се оваква ситуација ријешити тек кад се усвоји план реорганизације. Тачно је да је она неопходна, али не на начин како је то сада предвиђено, јер неколико ствари је у том плану спорно - каже наш извор.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана