Минималац није тема за политичке игре

Маријана Миљић Бјеловук
Минималац није тема за политичке игре

БАЊАЛУКА - Најнижа плата мора бити економска категорија, а никако политичка игра, поручио је јуче у изјави за “Глас Српске” предсједник Уније послодаваца РС Саша Тривић.

- Свако играње најнижом платом може направити озбиљне посљедице. Дакле, треба израчунати шта је и колико треба да износи минималац, а не играти се том рачуницом одређивања плата, као што се то тренутно ради - нагласио је Тривић.

Поручио је и да ако Влада РС има одређени износ новца који жели да подијели радницима, то треба и да уради.

- Свако директно мијешање политике у политику одређивања плата у предузећима може довести до катастрофалних посљедица. Знамо да се код нас једва крпи буџет Републике Српске и тешко саставља крај са крајем. Политика има право да донеси одлуке и да за њих сноси посљедице, како позитивне, тако и негативне - поручио је Тривић.

Казао је да је немогуће спровести и пореско растерећење да би се стигло до минималца од 1.050 марака.

- Не знам да постоји та варијанта, волио бих да ми неко покаже. Фирме имају у буџету одређено колико могу да дају на плату и то је то - закључио је Тривић подсјећајући да је недавно сличан став изнио и предсједник Србије Александар Вучић.

Вучић је у недјељу рекао да власт у Србији води рачуна како расте минимална зарада.

- То неки мали могу да се играју тиме, али после плате високу цену. Ми радимо на економски чистим параметрима, зато је ММФ рекао да једино Србија одлично стоји. Нећемо на политичкој равни да повећавамо приходе. То је немогуће, мора бити засновано на економским параметрима - рекао је Вучић.

Савез синдиката Републике Српске саопштио је да је прихватљив приједлог предсједника Републике Милорада Додика да најнижа плата у 2024. години износи 1.050 КМ, истичући да то представља добру мјеру и реалан основ за повећање свих плата у Српској.

Из Савеза синдиката очекују да Влада Републике Српске прихвати приједлог предсједника Републике и оцјењују да корист од повећања најниже плате могу имати сви - и радници и економија.

- Повећање најниже плате је једна од мјера којом Република Српска може да контролише инфлацију на овим просторима, односно очува потрошњу и битно утиче на опредјељење радника да остану у Српској - наведено је у саопштењу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана