Милутин Мишић упозорава: Нерад експерата допринио обустави потраге за Србима

Горан Маунага
Милутин Мишић упозорава: Нерад експерата допринио обустави потраге за Србима

Сарајево - Нерад Експертског тима за тражење несталих БиХ допринио је обустављању истраге и тражења посмртних остатака несталих Срба на сарајевској депонији у Бућа потоку, јер се од оснивања састао само три пута, а посљедње окупљање било је прије годину.

Тврди то члан Колегијума директора Института за нестала лица БиХ Милутин Мишић, истичући да је тај тим имао задатак да договара о редослиједу и начину ексхумација и разматра захтјеве за ексхумације.

- Да су радили свој посао и бавили се ексхумацијом у Бућа потоку, до овога сигурно не би дошло. Тим је састављен од представника Међународне комисије за тражење несталих (ICMP), Института за нестала лица БиХ, Тужилаштва БиХ, Међународног црвеног крста (МКЦК) и Агенције за истраге и заштиту БиХ (SIPA). Предсједавајућа тима и тужилац Тужилаштва БиХ Горана Тадић посљедњи састанак је сазвала прије годину, али је и тада било говора само о цјеновнику - каже Мишић.

На сарајевској депонији, додаје Мишић, с циљем тражења несталих сарајевских Срба посљедњи пут је нешто рађено крајем новембра 2013. године када је ту локацију посјетио предсједник Хашког трибунала Теодор Мерон.

- Чим је Мерон отишао, радови су заустављени. Тужилаштво БиХ остало је дужно новац извођачима радова из Источног Сарајева, па су довели екипу из Високог и тврдили да ће добити механизацију Министарства одбране. Тражење је премјештено на другу локацију, а локација примарне гробнице никад није претражена. И на крају, све се завршило обустављањем потраге - каже Мишић.

Портпарол ICMP-а Лејла Софтић изјавила је да они немају додира са доношењем одлука о обустављању потраге за несталима.

- Ми смо више задужени за процес који слиједи након обављања ДНК анализе посмртних остатака. За ту област требало би да је надлежан Институт за нестала лица БиХ - рекла је Софтићева.

До изјаве Тадићеве, која је у међувремену именована за вршиоца дужности  главног тужиоца Тужилаштва БиХ, у петак нисмо успјели да дођемо.

"Глас Српске" објавио је да је у току санација депоније у Бућа потоку, гдје су донедавно тражени посмртни остаци убијених Срба из Сарајева, што значи да је Тужилаштво БиХ обуставило истрагу и тражење несталих на тој локацији. Портпарол Тужилаштва БиХ Борис Грубешић рекао је да је санација депоније отпочела иако Тужилаштво БиХ за то још није добило новац.

По наредби Тужилаштва БиХ ексхумација несталих на депонији почела је у јулу 2013. године. Пробно копање извршено је машински и на дубини од 30 метара пронађене су ситне кости, дио ребра и пршљен, за које су антрополози ICMP-а утврдили да је ријеч о костима људског поријекла. И поред тог сазнања, ексхумација је обустављена у августу. У октобру те године потрага је настављена на другом локалитету, али и даље траљаво, све док није и званично обустављена.

На подручју Сарајева трага се за још око 250 Срба који су у том граду нестали том рата.

Надлежност

Милутин Мишић каже да је очито да Тужилаштво БиХ обуставља потраге на мјестима за која постоје докази да се ту налазе посмртни остаци у рату убијених Срба и да је то више немогуће прикрити.

- Зато би најбоље било да се Тужилаштво БиХ прогласи ненадлежним за такве предмете. Онда би требало одредити ко је умјесто Тужилаштва надлежан за то како би потрага била настављена - рекао је Мишић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана