Милорад Додик за “Глас Српске”: Партије из ФБиХ калкулишу на ситно

Жељка Домазет
Милорад Додик за “Глас Српске”: Партије из ФБиХ калкулишу на ситно

Сарајево - Ако странкама из ФБиХ није стало до функционисања БиХ, мени је стало још мање, рекао је јуче за “Глас Српске” предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик коментаришући бошњачку блокаду избора Зорана Тегелтије за предсједавајућег Савјета министара БиХ.

Додао је да је спреман да се још ове седмице одржи сједница Предсједништва на којој би Тегелтија био именован, али је истакао и да у овом тренутку не може рећи да ли ће сједница бити заказана.

- Нико не спори да Србима припада то мјесто. Колико знам из разговора са представницима странака  у ФБиХ, није спорно ништа ни око имена Зорана Тегелтије, али не знам зашто се с тим одуговлачи. Ако неће, нека кажу, можемо и ми да блокирамо - рекао је Додик.

Он је истакао да по закону у року од 15 дана од формирања Представничког дома, Предсједништво БиХ треба да донесе одлуку о именовању предсједавајућег.

- Тај закон не поштују, али се позивају на закон када је у питању застава Републике Српске. Неки од чланова Предсједништва БиХ заустављају формирање Савјета министара БиХ због неких својих услова - рекао је Додик.

Додао је да су и званичници из СДП-а и блока који је окупљен око ове странке поставили своје услове који служе  само за пропаганду.

- Реално, однос снага је такав да из Републике Српске долазимо ми који учествујемо у институцијама БиХ и спремни смо да радимо. Ако неко не жели да ради, нека онда кажу. Мени је драже бити у Бањалуци него у Сарајеву - поручио је Додик.

Упитан да прокоментарише услов хрватског члана Предсједништва Жељка Комшића да је услов за његов глас подршке предсједавајућем Савјета министара подршка Акционом плану за чланство у НАТО-у (МАП), Додик је одговорио да и он може поставити неке своје услове, али да се пита камо то води.

- Мене обавезује Резолуција Народне скупштине Републике Српске и тога се држим. Опструкција формирања Савјета министара лоцирана је у ФБиХ, гдје одуговлаче са успостављањем власти. ФБиХ готово да нема шансе да у наредних три или четири мјесеца формира структуру власти. Уколико то буде разлог чекања да се формира Савјет министара на нивоу БиХ, онда и не видим разлог да уопште тамо радим - рекао је Додик.

Он је истакао да се у Сарајеву води политика “крени да нигдје не стигнеш”, па тако и у вези са формирањем Савјета министара.

- Српска је формирала своје политике и спремни смо да конституишемо органе на нивоу БиХ. Чак имамо и препоруке са европског нивоа да се то учини што је прије могуће, а онда западнемо у ту немогућност која се зове Сарајево, у којем се стално нешто калкулише на ситно, и никада се ништа не може направити на крупно - казао је Додик.

Он је истакао да Република Српска нема намјеру да води политику која би се односила на онемогућавање функционисања институција, али да се на примјеру ФБиХ сада може видјети како то изгледа.

- У Сарајеву од стране Бошњака постоји опструкција и кажу “полако ћемо, да видимо како ћемо”, а не знам шта да виде “како ћемо” - рекао је Додик.

Комшић: Мој услов је МАП

Хрватски члан Предсједништва БиХ Жељко Комшић рекао је за “Глас Српске” да  о томе зашто се одуговлачи са именовањем предсједавајућег Савјета министара “треба питати коалиционе партнере”.

- Када се Додик и Шефик Џаферовић као коалициони партнери у власти договоре, ја нећу бити препрека. Ако Додик хоће мој глас без Џаферовића, само је један услов, а то је МАП - рекао је Комшић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана