Милорад Додик за „Глас“: Рат је само у главама Бошњака, ми њих нећемо гађати ни праћком

Жарко Марковић
Foto: Д. Поздеровић

Овдје неће бити рата. Ми га не желимо. Нисмо блесави. Ако ико то жели, то су Бошњаци. Али, сви треба да знају да Српска није занемарила систем своје одбране и да нисмо тако лака мета како неки мисле. Стално понављам да смо за политичке процесе и да на тај начин видимо да ли можемо опстати у БиХ. Ако не можемо, изаћи ћемо. А када то кажемо, они кажу да ће бити рат. Зашто рат? Република Српска није ваша. За шта бисте ратовали, каже за “Глас Српске” предсједник Републике Милорад Додик.

- Ми немамо намјеру ни да праћком гађамо ФБиХ, а ако они нешто покушају у том смислу, очекујемо да међународне снаге стану на границу и да спријече било какав сукоб. Ако то не ураде и ако било ко уђе на територију Српске, ми ћемо се бранити. Али до тога неће доћи. Зашто мисле да би могли нешто да ријеше ратом. Каква је то заблуда? Кажу пресјећи ће нас код Брчког. Па Брчко је заједничко власништво два ентитета, а не власништво БиХ. Нека обрате мало пажњу на ту врсту нијанси - каже Додик.

У великом празничном интервјуу за наш лист Додик је говорио о стању у Српској уочи Дана Републике, односима са Сарајевом и странцима, сталним пријетњама са Запада, пријатељима Српске и њеним непријатељима, изнијевши и одређене прогнозе за будућност.

ГЛАС: Из године и годину све је више позитивног расположења међу грађанима уочи Дана Републике. Који су разлози за то?

ДОДИК: Осјећам то расположење и видим да све већи број људи планира и своје приватне обавезе да уклопи са прославом Дана Републике. Драго ми је да је акција истицања застава заживјела. Разлог за то није, како неки тврде, инат, него је нешто друго у питању. Људи све више схватају да је Српска једини начин опстанка и да уколико се Српска смањи или нестане, нестаје и перспектива за будућност. Наравно не треба игнорисати чињеницу да стални напади на тај дан изазивају једну реакцију која је мени драга. Људи се идентификују са тим датумом и то постаје начин живота. Данас немате никога ко не зна да нам слиједи 9. јануар. Да није било забране из Уставног суда, можда би све то било скромније. Сјећате се неких ранијих прослава које се почињале и завршавале академијом у Банском двору. Данас је то другачије, сви желе да учествују и имамо, под наводним знацима, мали проблем како све то артикулисати.

ГЛАС: Какав је тренутни положај Српске у БиХ и региону?

ДОДИК: Ово је изазован, али и добитнички тренутак за Српску. Сјећам се једног разговора са покојним Добрицом Ћосићем у Београду прије десетак година. Тада ми је захвалио што сам, како је рекао, разувјерио и њега и многе око њега који су се плашили да од Српске неће остати ништа. Ми смо са губитничке стране прешли на добитничку. То најбоље илуструје Педи Ешдаун у својој књизи, гдје је писао како је вршио притиске на Србе па наводио како би ноћ уочи састанака у Бањалуци у хотелу смишљао шта ће тражити од нашег руководства. То је био приступ странаца. То је сада заустављено, нико више то не смије да ради. Нема ауторитета у свијету који би на тако безобразан начин могао да понизи Републику. Она има своје мјесто. Она је тренутно у причи о дејтонској Босни, мада су такву Босну највише срушили западњаци, јер нису ни размишљали да одрже тај споразум. Све су чинили да направе такозвани дух Дејтона с циљем да га сруше и направе централизовану државу. Наша је политика била зауставити губитак надлежности, а када то завршимо, онда ћемо почети да их враћамо, свјесни изазова који су веома велики. Не може човјек да прича о нашем положају, а да нема у виду глобалне и регионалне односе. Они су изнад свега сложени и битно су утицали на то да се промијени однос снага. Сада дјелује да је све што је учинила Европа по налогу Америке према Русији било илузорно. Дјелује да Запад очигледно губи живце и да им треба неко мјесто гдје ће се обрачунавати са мањим и слабијим и морамо да избјегнемо да се тај њихов гњев свали на нас, али исто тако не смијемо дозволити да изгубимо нашу позицију.

ГЛАС: Да ли САД и даље највише вуку конце на подручју БиХ?

ДОДИК: И даље је САД најмоћнија војна снага. Они су изгледали недодирљиви, али урушавање њихове моћи је почело када су морали да напусте Авганистан, а онда нису завршили ни рат у Сирији, а онда су упали у два сукоба у вези са Украјином и Газом. БиХ је сада скрајнута. Остало је ту пар неважних бирократа, као што је амбасадор Мајкл Марфи да се баве овим простором, али он нема реалну снагу, он ће брзо отићи, а не вјерујем ни да ће завршити свој мандат. Он је свакако амбасадор само у ФБиХ, јер нема никакве контакте са представницима Српске, не зато што он то неће, већ зато што ми тако хоћемо. Он је ојађен, дође у Бањалуку, сретне се са представницима невладиног сектора па то проглашава успјехом. Зашто се у Сарајеву не среће са представницима Срба? Зато што не може. Одбијање комуникације са америчким и британским амбасадором више нам користи него што штети. Да смо наставили комуникацију, имали бисмо више негативних посљедица. Они траже да се о имовини одлучује у Сарајеву, ми то нећемо. Они кажу: “Е, хоћете”. Ми кажемо да нећемо. И о чему ми онда да причамо? Временској прогнози?

ГЛАС: И до када ће то  трајати?

ДОДИК: Ја бих волио да имамо коректне односе са Американцима, али нисмо пали с Марса па да не знамо о чему се ради. Они се петљају у рад Уставног суда, у рад Тужилаштва и Суда БиХ, о чему имамо и стенограме које ћемо једног дана објавити. Уплићу се у микроствари које су 99 одсто против Српске. О чему ми онда да причамо? Ево, разоткривене су архиве у Британији, видјели сте како се понашала та земља у тим догађајима у бези са Сребреницом. Они су жељели да се то деси. Зашто бих данас вјеровао Британцима? Они су свакако зарађала оронула империја. Из тих разлога то не радимо. Ја бих волио да се подичим најбољим односима са Америком, али су они морали да науче да овдје не сједе људи који су послушници. Не можете рушити Дејтон, а кривити Додика за то и уводити му санкције. Имате Марфија који је скоро говорио да Дејтон никад није био замишљен да буде трајан. Али, чему онда тежиш? Унитарној Босни? То није наш циљ. Они кажу: “Има да буде”. Ја кажем да неће.

 

Забаву организују странци

ГЛАС: Често говорите да ако Кристијан Шмит наметне одлуку о имовини у 17 часова, већ у 23 ће Народна скупштина прогласити самосталност Српске. Како би у том случају изгледало сљедеће јутро у седам часова?

ДОДИК: Шта нам преостаје? Да тврдимо да Шмит није у праву или да није легалан. Па сто пута смо то рекли. Нећемо ми правити никакав неред. Само ћемо радити све Уставом предвиђене ствари. Позваћемо све наше из заједничких органа да се врате у Српску. Оставили би ту причу, да БиХ остане у тим дејтонским надлежностима да функционише, али Српска и њена самосталност биће изграђена кроз враћање надлежности. Ако би према нама и даље спроводили репресију, ишли бисмо ка стварној независности. Након ових ријечи ће опет два дана да оргијају по Сарајеву, али ми са тим немамо ништа. Ту забаву им заказују странци.

 

ГЛАС: Да ли се у прошлој години, у којој, након дугог времена, у власти није била СДА, ишта промијенило у односу са федералним партнерима?

ДОДИК: Не! А о томе најбоље говори ситуација када је СДА предложила измјене Изборног закона, а “тројка” подржала, док су СНСД и ХДЗ БиХ који чине већину били против. Кад нешто треба урадити против Срба и Хрвата, муслимани ће се ујединити. Они ће то правдати овим или оним. У свакој нормалној земљи када се тако нешто деси, пало би партнерство. Та “тројка” је веома зависна од СДА која је несумњиво и даље политички огранак Исламске заједнице, а знамо како су се у прошлости кључни функционери у Сарајеву бирали онако како то нареде у џамији. Али ми се не мијешамо у те политике. Не желимо блокирати развој ФБиХ као што они желе да спријече Српску да се развија. Ево једног примјера. Дошли су недавно неки људи овдје који су чули да сам на вези са Владимиром Путином. Њемачка привреда је у паду, јер је изгубила јефтине енергенте. Имао сам тај разговор и рекли су ми да овдје желе да инвестирају, али су питали да ли могу да им обезбиједим гас по цијенама по којима ми плаћамо. Рекао сам да може и увјерен сам да то могу да завршим. Питају гдје ће се повезати на гасовод. Кажем у Зворнику. Уф, кажу, па то је далеко. Ми бисмо то у Бањалуци, овдје је аутопут, инфраструктура... Али не може у Бањалуци, јер у Сарајеву нам не дају да градимо гасовод. Да имамо гасовод, имали бисмо предност. Ко је зауставио ту предност? Па муслимани. Зауставили су нам аеродром у Требињу, а хтјели би да граде исто у Бихаћу. Е, нећете то добити док нам не дате дозволу за Требиње. И онда кажу да Додик пријети. Не пријетим, само вам не вјерујем. Зезнули сте све што сте могли зезнути. Шта ви имате са Требињем? Ни ја њих не питам за Бихаћ. Могу им показати да Србија већ годинама у буџету има новац за аеродром у Требињу, али га не улаже јер то блокира Сарајево.

ГЛАС: Кад су у питању односи са Србијом доста пажње привукло је гласање становника Српске на тамошњим изборима, а Ви сте се чак појавили у изборној ноћи у штабу СНС-а. Да ли је то пристојно и нормално?

ДОДИК: Зашто није? Веома је важно за нас то ко је власт у Србији. Уважавамо онога кога бира народ у Србији...

ГЛАС: Ипак, отворено сте позивали да се гласа за СНС.

ДОДИК: Имао сам разлог, је сам се са том структуром договорио о низу пројеката. На примјер, мост у Рачи преко Саве. Обичај је да такве пројекте финансирају земље по 50 одсто, ако се стране другачије не договоре. Са Александром Вучићем сам се договорио да Београд гради мост који кошта 170 милиона евра. Рекао је: “Океј, ми ћемо градити”. Србија финансира и 80 одсто градње пута до Бијељине. Ваљда постоји нека врста захвалности за такве ствари у политици. Да не причамо сад о пројектима у свих 60 општина у Српској. Нама је одговарало да буде настављен континуитет власти у Србији.

ГЛАС: Уочи избора сте ипак рекли да, иако подржавате Вучића, он то није урадио на изборима у Српској 2022, чак напротив. Је ли Вам замјерио то?

ДОДИК: Није. Постоји нека погрешна перцепција о њему у јавности, има он свој став, то није нимало лак саговорник, али нисам ни ја лак саговорник. Неки људи из СНС-а јесу долазили за вријеме прошлих избора са неким новцем и радили овдје неке ствари, али их је покупила наша полиција. Један од њих је сад у Вучићевом кабинету. Али то не може да угрози наше односе. И ако опет буду долазили и роварили, исто ћемо се понашати. Све вријеме сам имао комуникацију с њим. Комплексна је ситуација у Србији. Кад овдје у Бањалуци имате слабе лидере, онда Запад каже Београду да нас не дира. Кад је овдје неко јак, онда Запад преко Београда жели да нас дисциплинује. Е то је сад случај. Није то згодно. Рецимо веома је деликатан тренутак кад кажемо да је Шмит нелегалан, а он се састане са Вучићем. Али сад сви схватају да је нелегалан. Ми не смијемо да изгубимо Београд, али ја не идем тамо да бих био послушник. Кад одем тамо и видим добру атмосферу тражим подршку за пројекте, кад видим да је гужва, кажем само: “Журим, до виђења, пријатно”.

ГЛАС: Шта је циљ судског процеса против Вас?

ДОДИК: Никад нисам идентификовао себе са Српском и веома сам свјестан своје улоге и чињенице да сам ту док добијам подршку народа. Наравно да ћу се трудити да је добијам и даље, али једног дана то неће бити више могуће и то ће бити логично. Неки мисле да ће срушити Српску или СНСД ако нема Додика. Међутим није лако разбити једну структуру добрих људи, без обзира на то што и код нас има битанги. Али, већина људи у СНСД-у је оријентисана патриотски. Рецимо Жељка Цвијановић је веома способна да сутра гура причу о БиХ у ЕУ па да вјероватно буде неки кандидат за комесара у Бриселу, али то њој никад није пало на памет. У Сарајеву је на снази заблуда да све мора да буде завршено на кажњавању Срба.

ГЛАС: Да ли је могуће да Вам забране политичко дјеловање и да ли бисте такву пресуду прихватили?

ДОДИК: Можда је могуће да нешто ураде, али наравно да то нећу прихватити. Мислим да ће се политички односи у БиХ прије тога рашчистити. Треба уочити да тај процес још није ни почео, нити мислим да ће ускоро почети. Кажу да ми одуговлачимо, ја их питам: “Зашто ви журите. Шта вам смета ако долазим редовно у суд, имате неке примједбе?” Очекивали сте да Додик дође у судницу, ето сад уживајте. А на крају нећете уживати, испашћете лузери. Тај ваш менталитет да тако рјешавате државне ствари неће проћи. Не прави се држава на тај начин. Зар мислите да ће се нешто промијенити ако склоните Додика? То само говори колико сте глупи. Ништа се неће промијенити.

 

Избори у октобру по закону Српске

ГЛАС: Да ли ће локални избори у октобру бити одржани по новом изборном закону Српске?

ДОДИК: Рачунајте да ће се то десити. Ми ћемо у овом мјесецу усвојити закон и биће забрањена примјена закона са нивоа БиХ на територији Српске. Локалне изборне комисије које је бирао ЦИК сада ће бирати Републичка изборна комисија (РИК). У мају ћемо расписати изборе, може их расписати и ЦИК, али их неће моћи спровести. Како ће их спровести ако не могу организовати бирачко мјесто у некој школи, на примјер. Може нека будала попут оног Војина Мијатовића да изнесе гласачку кутију у кафић па тамо гласа. Они сада на нивоу БиХ предлажу неке техничке иновације да на сваком мјесту постоји камера која скенира листић и да то иде у централну базу података у некакав софтвер у којем свако може да преиначи те податке. Ми смо предлагали да софтвер буде само контрола, а не да дефинитивно одлучује. Дакле, гласове преброје бирачки одбори. Ако се уочи разлика у односу на софтвер, броје поново. Ако поново буде разлика, понављају се избори на том бирачком мјесту. Зар то није фер?

 

ГЛАС: Постоји ли Уставни суд БиХ након што је из те институције отишао и други српски судија?

ДОДИК: Формално правно не. Није попуњен како је предвиђено.

ГЛАС: Да ли остаје став да српске судије неће бити именоване до даљег?

ДОДИК: Све док се не договоримо о начину избора судија који би требало да замијене странце.

ГЛАС: Када ћете у Русију?

ДОДИК: Воде се разговори, али свакако прије предсједничких избора. У априлу идем дефинитивно, а вјероватно и у јуну. У априлу је безбједносни форум у Санкт Петербургу на којем сам посебан гост који би требало да се обрати. Прошле године је учествовало 111 земаља, ове би требало око 150.

ГЛАС: Ко су најважнији међународни пријатељи Српске?

ДОДИК: Све је данас важно. Ми нисмо прекинули ни однос са Америком, већ само са њиховим особљем. Бирамо тренутак кад ће Америка постати правична из наше визуре па да развијамо даље односе. Оно што не желимо да рехабилитујемо јесте однос са Британцима, јер они су покварени и то су показали кроз историју. Имамо контакте са важним људима из ЕУ. Најбољи однос имамо са Србијом, ту је и Мађарска, Русија и Кина се подразумијевају, ту је сада и Азербејџан. Нисмо прекинули ни наш однос са Хрватском. У Црној Гори је све конфузно и не види се ништа осим надобудног предсједника који мисли да је нека фаца. Уважавали смо га као избор грађана, али пошто се већ неколико пута негативно изразио на наш рачун, нема потребе да радимо на јачању персоналних односа. Можда би се и њему могло десити нешто слично као Милу Ђукановићу против чије посјете БиХ сам гласао у Предсједништву БиХ па је то парламент Српске потврдио.

ГЛАС: Замјерате Јакову Милатовићу што је одбио долазак на прославу Дана Републике?

ДОДИК: Не само то. Први је полетио да прича о геноциду. Даћу својим службама да прикупе све информације из тих британских архива у бези са намјештањем тог масакра па ћу му послати препорученом поштом. Ко је он да тврди да је био геноцид? Без обзира на то шта ко мислио о томе, поштује ме један број људи у Црној Гори и разговараћу са њима кад дођу нови избори.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана