Милорад Додик, лидер СНСД-а, за “Глас Српске”: Договор о Савјету министара наредне седмице

Жељка Домазет
Милорад Додик, лидер СНСД-а, за “Глас Српске”: Договор о Савјету министара наредне седмице

Сарајево - Предсједавајући Предсједништва БиХ и лидер СНСД-а Милорад Додик рекао је у петак за “Глас Српске” да је увјерен да ће наредне седмице бити одржан нови састанак лидера ХДЗ-а БиХ, СДА и СНСД-а и да ће бити постигнут договор у вези са конституисањем Савјета министара.

- Идуће седмице ће свакако бити састанак и нема разлога да не буде сачињен конкретан приједлог одређеног документа. Дат је задатак Бакиру Изетбеговићу да сачини неки папир, али да би он био ваљан, морамо се око тога сви усагласити. Вјерујем да је то могуће јер смо се договарали да то буде неколико најважнијих могућих принципа као што је поштовање уставности и законитости, реформе, очување мира и ништа посебно више од тога. Вјерујем да ће доћи до тог састанка и да ћемо до краја мјесеца имати изабран Савјет министара. Иначе, сви други органи чекају да се то заврши - рекао је Додик.

Казао је да на посљедњем састанку лидера није било ријечи о расподјели ресора.

- Нисмо о томе разговарали. Договорили смо се да се направи читав један пакет, од именовања кандидата па до договора о детаљима. Међутим, претходно је на састанку речено да се направи тај општи приступ и неколико општих принципа. Ми још нисмо ни са ким разговарали на тему гдје коме шта припада. Јасно је да ће приликом расподјеле девет министарстава свакоме од народа припасти по три - рекао је Додик.

На питање када би могла да буде одржана сједница Предсједништва БиХ на којој би био именован предсједавајући Савјета министара, Додик је рекао да се то неће догодити док не буду утаначени сви детаљи.

- Не желим да кандидат буде именован и да послије тога буде жртва непостизања договора око свих детаља везаних за Савјет министара. Треба све договорити и онда ћемо лако завршити посао - рекао је Додик.

Додик је открио да након састанка страначких лидера није разговарао са Изетбеговићем.

- Нема потребе јер он је обећао да ће нам то доставити на наше и-мејлове и када добијемо тај његов приједлог, ми ћемо реаговати - казао је Додик.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана