Мијић поднио оставку због ратне прошлости

Срна
Мијић поднио оставку због ратне прошлости

Бањалука - Предсједник Скупштине општине Брод Иво Мијић поднио је неопозиву оставку на ову функцију због ратне прошлости, рекао је данас предсједник Удружења за тражење заробљених бораца и несталих цивила општине Брод Марко Грабовац.

Грабовац је подсјетио да су Удружење за тражење заробљених бораца и несталих цивила и Борачка организација општине Брод раније постигли сагласност о покретању иницијативе за смјену Мијића, који је у протеклом рату био начелник штаба 101. Босанско-бродске бригаде Хрватског вијећа одбране /ХВО/.

“Мијић не може више да обавља ту функцију јер имамо одређене доказе да је био у командном кадру бригаде ХВО-а чије су јединице починиле ратне злочине над српским становништвом у Посавини”, рекао је Грабовац.

Начелник општине Брод Илија Јовичић рекао је да је Мијић на сједници Скупштине општине Брод 27. јула рекао да му је то последња сједница и да подноси оставку и да више неће обављати ту функцију.

Јовичић је подсјетио да је прошле године Борачка организација општине Брод дала приједлог да се Мијић смијени због његове ратне прошлости.

“Једном приликом сам о тој теми разговарао са Мијићем и упознао га да постоји приједлог да се иде са иницијативом за његову смјену. Он ми је рекао да нема никаквих проблема да је легалиста и ако Скупштина изгласа његову смјену да он неће бити, а у супротном да ће бити на тој функцији”, рекао је Јовичић.

Јовичић је рекао да овај приједог није дошао до одборника, али да ће поштовати свачију одлуку јер је Брод демократска општина.

Предсједник Борачке организације Брод Зоран Видић рекао је да је задовољан чињеницом да је Мијић поднио неопозиву оставку због притиска Удружења погинулих и несталих и Борачке организације општине Брод.

Видић је поновио да 244 жртве, које су дале живот за ослобађање Брода и стварање Републике Српске, не заслужују да њихове сестре и браћу предводи командант 101. Босанско-бродске бригаде ХВО-а.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана