Михајилица: Штетна суспензија референдума о Суду и Тужилаштву

Срна
Михајилица: Штетна суспензија референдума о Суду и Тужилаштву

Бањалука - Посланик Српске радикалне странке Републике Српске у Народној скупштини Српске Миланко Михајилица оцијенио је данас у Бањалуци да ће одлука предсједника Републике Милорада Додика и владајуће коалиције – СНСД-а, ДНС-а и СП-а о суспензији одржавања референдума о Суду и Тужилаштву БиХ нанијети Српској "несагледиву политичку штету".

Михајилица је на конференцији за новинаре испред Савеза за промјене рекао да се овим по други пут дерогира важна институција референдума, те понижавају Народна скупштина, институције и грађани.


Он је подсјетио да се одлука о референдуму о Суду и Тужилаштву доносила и 2011. године у Народној скупштини, након чега је стављена ван снаге, под изговором да је на то утицала тадашњи представник ЕУ за спољну политику и безбједност Кетрин Ештон, те да ће све бити ријешено кроз Структурални дијалог о реформи правосуђа у БиХ.

"То је била обмана на коју је Милорад Додик пристао знајући да од тог неће бити ништа. Власт је политички профитирала од тога на изборима", рекао је Михајилица и навео да ће оваква одлука ојачати пољуљани ауторитет Суда и Тужилаштва, који раде лоше.

Он каже да најновије повлачење одлуке о референдуму урађено "у прећутном договору са западним политичким факторима с којима актуелна власт у Српској цијело вријеме сарађује", а сада од тих истих страхује, плашећи се притисака.

Михајилица је позвао све људе који су одговорни за повлачење одлуке о референдуму, укључујући и предсједника Српске, да се због кршења закона и Устава повуку из политике, јер за референдум нису имали подршку ни Русије ни Србије.

Посланик Напредне Српске у Народној скупштини Горан Ђорђић је рекао да је Додик "одустајањем од референдума капитулирао одступивши од програмског циља СНСД-а - самосталности Српске".

Он је додао да ће опозиција у Народној скупштини ускоро инсистирати на доношењу Закона о предсједнику Српске у коме ће бити дефинисан и начин опозива предсједника.

"Додик би требао да заступа све грађане, а не да неистомишљенике назива издајницима", рекао је новинарима Ђорђић и додао да би министар унутрашњих послова Српске Драган Лукач требао да поднесе уставку или да буде смијењен због посљедњих јавних иступа и дешавања у Народној скупштини.

Ђорђић је најавио да ће опозиција, због кршења Пословника Народне скупштине, покренути смјену генералног секретара парламента Марка Аћића, јер је одлуку о расписивању референдума о Суду и Тужилаштву "све вријеме држао у ладици".

Он сматра да ће одлуке са посљедње сједнице Народне скупштине "пасти" пред Уставним судом Српске, јер представници опозиције у руководству парламента Српске, Милан Шврака и Соња Караџић Јовичевић, нису могли да присуствују сједници у Малој сали Народне скупштине, иако су на то имали право.

Ђорђић је поручио да ће опозиција присуствовати сједницама парламента, иако у Народној скупштини постоји неповјерење власти и опозиције. "Ствари се морају вратити у оквир закона, а ако буде поступано незаконито, имаћемо ненасилан одговор", рекао је Ђорђић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана