Мектић: Немам увид у акте ОБА-е

Срна
Мектић: Немам увид у акте ОБА-е

Сарајево - Министар безбједности у Савјету министара Драган Мектић изјавио је за Срну да нема увид у акте Обавјештајно-безбједносне агенције /ОБА/, те да “она по закону може да прогласи неку особу да је пријетња по национални интерес и безбједност државе”.

“Морате питати њих због чега је руском писцу Захару Прилепину забрањен улазак у БиХ. Нисам ни ја знао. Откуд знам кога они држе на листи. Никаквих више инфомација немам, јуче нисам био у Сарајеву, као ни данас, нисам у току. Не могу да кажем ништа, могу да претпостављам неке ствари, али одакле ми потреба да то радим”, рекао је Мектић.


Он је потврдио да постоји евиденција, Регистар одређених странаца и ту има можда 1.000 до 2.000 странаца, који су протјерани и забрањен им је улазак на годину, двије, три у БиХ.

“Те особе се налазе на евиденцији, у бази тог регистра да им је забрањен улазак. Нема никакве црне листе, то је регистар особа којима је забрањен улазак у БиХ. Нисмо ми САД да правимо црну листу. Коме ми можемо правити листу, овакви јадни и биједни”, каже министар безбједности у Савјету министара.

Он је навео да уколико руски писац Захар Прилепин уложи жалбу на ову наредбу ОБА, на шта, како каже, има право, Министарство безбједности ће морати да реагује, јер то не може да игнорише.

Руском писцу Захару Прилепину јуче је забрањен улазак у БиХ због наводних безбједносних разлога. Ову наредбу донијела је Обавјештајно-безбједносне агенција /ОБА/ 26. марта ове године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана