Мектић: БиХ управља мигрантском кризом

Срна
Мектић: БиХ управља мигрантском кризом

Сарајево - Министар безбједности БиХ Драган Мектић изјавио је данас да БиХ управља мигрантском кризом, иако се она из дана у дан усложњава.

Мектић је упозорио да се шири коридор којим мигранти улазе у БиХ.


"Некада је био активан према Требињу, сад се проширио и на Вишеград. То нам ствара озбиљне проблеме", нагласио је Мектић и апеловао да институције БиХ, укључујући Парламентарну скупштину, омогуће попуњавање 500 мјеста у Граничној полицији како би се створиле боље претпоставке за контролу граница.

Истичући да се у прва три мјесеца ове године повећао број миграната и покушаја илегалних прелазака границе БиХ, Мектић је на конференцији за новинаре навео податак УНХЦР-а да се на тзв. балканској рути, прецизније на простору између Грчке и закључно са БиХ, налази између 45.000 и 50.000 миграната.

"Може се претпоставити да они планирају да се крећу ка Западној Европи преко Балкана, односно од Турске преко Грчке, Албаније и БиХ", прецизирао је Мектић и додао да овај проблем треба рјешавати заједнички на нивоу региона.

Наводећи да су оцјене међународних организација да се БиХ успјешно носи са проблемом мигрантске кризе, министар безбједности рекао је да се активности у вези са овим проблемом координишу са Међународном организацијом за миграције, УНХЦР-ом и Међународним комитетом Црвеног крста.

"Предузећемо све што можемо и ставити све своје ресурсе да управљамо мигрантском кризом", нагласио је Мектић.

Он је најавио да ће на конференцији у Словенији, која ће бити одржана у наредна два дана и којој би требало да присуствује и високи представник за спољну и безбједносну политику ЕУ Федерика Могерини, затражити мониторинг Европске агенције за управљање оперативном сарадњом на спољним границама /Фронтекс/ на граничним прелазима у БиХ, али и на граници Црне Горе и Албаније, како би се видјело да ли неко пропушта мигранте.

Мектић је истакао да је БиХ транзитна земља за мигранте чији је крајњи циљ углавном Западна Европа и да су тренутни капацитети за њихов прихват при крају, због чега се тражи њихово проширење.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана