Матерински додатак за све незапослене породиље

Срна
Матерински додатак за све незапослене породиље

БАЊАЛУКА - Матерински додатак у Републици Српској добијаће све незапослене породиље, без обзира на ранији статус, предвиђено је Приједлогом закона о измјенама и допунама Закона о дјечијој заштити који данас разматра Народна скупштина.

Ако је у вријеме порода породиља незапослена и има пребивалиште у Републици Српској најмање годину дана прије рођења дјетета, може остварити право на матерински додатак, наведено је у образложењу приједлога овог закона.

Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић рекао је данас да овај приједлог закона предвиђа да ће послодавцима, корисницима права на рефундацију из важећег закона, у 2020. години бити рефундирана накнада плата у износу од 100 одсто након исплате накнаде плате раднику.

Образлажући овај приједлог закона у Народној скупштини Републике Српске, Шеранић је рекао да се њиме уводи и ново право накнада родитељу-његоватељу или његоватељу у износу од 25 одсто од основице из члана 21 важећег закона.

"Оваквим законским рјешењем смањиће се трошкови породиљског одсуства запослених радница за све послодавце", истакао је Шеранић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана