Мартин Хајперц: Косово неуспјешан пројекат међународне заједнице

Р. Ми.
Мартин Хајперц: Косово неуспјешан пројекат међународне заједнице

Требиње - Мисија међународне заједнице да на подручју самопроглашеног Косова створи функционалну државу и друштво владавине права доживјела је неуспјех, сматра бивши шеф привредног и финансијског одјељења Међународне цивилне канцеларије (ИЦО) на Косову и Метохији Мартин Хајперц.

Хајперц, који је био и замјеник шефа администрације њемачког министра финансија Волфганга Шојблеа и лични савјетник шефа Европске комисије Жан-Клода Јункера, у Приштину је стигао 2008. године са задатком да испланира први буџет након једнострано проглашене независности. Своја поражавајућа искуства у настојањима да успостави финансијску контролу приштинских власти са јавношћу је подијелио у књизи "Макијато дипломатија - Косово мртви угао Европе", коју је у Музеју Херцеговине представио и публици у Требињу. Књигом је, каже Хајперц, желио да допринесе објективнијој слици стања на Косову.

- Мој лични утисак је да је јавност сувише једнострано била окренута против Срба и српске стране. Европљани ни читава међународна заједница нису се понашали консеквентно и реалистично. Окончали смо суверенитет Србије на том простору  а нисмо то замијенили ничим смисленим - признаје Хајперц, додајући да за успјех пројекта није био довољан ни огроман новац међународне заједнице, који је у донацијама стизао на Косово. Упитан шта лично мисли о стварању независне државе на територији српске покрајине, коју је признала и његова влада, Хајперц је рекао да је за Косово било довољно обезбиједити широк степен аутономије, какав постоји у италијанској покрајини Јужни Тирол, при чему би покрајина остала под суверенитетом Србије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана