Мандат директорима би да продуже без конкурса

Дарко Момић
Мандат директорима би да продуже без конкурса

Сарајево - Великом броју директора заједничких институција који су на руководећа мјеста именовани као кадрови Савеза за промјене до краја ове године истиче мандат, а Агенција за државну управу БиХ недавно је упутила препоруку Савјету министара да појединцима продужи мандат без расписивања конкурса.

Када је ријеч о српским кадровима, та препорука се односи на директора Агенције за надзор над тржиштем БиХ Александра Голијанина, затим на првог човјека Агенције за промоцију страних улагања Гордана Милинића, те на замјеника директора Завода за статистику Миљана Попића.

Сматрају да су својим радом и резултатима заслужили још четири године у фотељама, док с друге стране из странака владајуће коалиције у Српској оцјењују да је један од мотива због којих СДС и ПДП коче процес формирања Савјета министара управо то да својим кадровима продуже директорске мандате, иако то ничим нису заслужили.

Директор Агенције за надзор над тржиштем БиХ Александар Голијанин, коме у децембру истиче мандат, каже да је за протекле три и по године добро руководио институцијом која му је повјерена и да му је част што су то тако оцијенили и у Агенцији за државну службу.

- Свакако да ћу се пријавити на конкурс уколико буде расписан, јер ми чињеница да су сваке године сви планови реализовани у проценту од сто одсто и да нисам добијао негативне оцјене даје за право да тражим још један мандат - каже Голијанин.

Замјеник директора Агенције за статистику БиХ Миљан Попић, коме мандат такође истиче почетком децембра, на питање да ли ће се пријавити на конкурс за нови мандат, кратко је одговорио да то не зависи само од њега и његове амбиције.

- Значајан број фактора може утицати на моју одлуку о том питању, али с обзиром на то да конкурс још није расписан, прерано је да говорим о томе - рекао је Попић.

У Агенцији за промоцију страних улагања БиХ нико се није јављао на телефон, па нисмо успјели да добијемо одговор на питање да ли директор Гордан Милинић сматра да заслужује нови мандат и то без конкурса, поготово у свјетлу чињенице да му статистички подаци о висини страних улагања у БиХ у протекле четири године не иду у прилог.

Делегат СНСД-а у Дому народа Душанка Мајкић каже да без обзира на то што се СДС-у чини да ће лако продужити мандат својим кадровима, она није сигурна да ће Савјет министара то подржати.

- Рад свих руководилаца се мјери извјештајима о раду о којима расправља и Парламент БиХ, а знамо како су до сада пролазили поједини извјештаји, поготово Агенције за промоцију страних улагања којом руководи “чувени” Гордан Милинић. Уосталом, зар треба заборавити да нису усвајани ни извјештаји о раду Савјета министара. А то значи да нису усвојени не само извјештаји о раду министарстава, већ и свих управних организација које функционишу у оквиру њих. Укратко, нико није заслужио ни пролазну оцјену, а камоли нови мандат - категорична је Мајкићева.

Станић и Буха

Поред директора Агенције за надзор над тржиштем Александра Голијанина, Агенције за промоцију страних улагања Гордана Милинића и замјеника директора Завода за статистику Миљана Попића, до краја 2019. године истећи ће мандати директорима СИПА Перици Станићу, Института за стандардизацију Александру Цинцару и Агенције за форензичка испитивања и вјештачења БиХ Неђи Којићу, потом директору Канцеларије координатора за реформу јавне управе Драгану Ћузулану, замјенику директора ОБА Трифку Бухи и замјенику директора Агенције за рад и запошљавање БиХ Жељку Тепавчевићу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана