Мајкић: Набавка хеликоптера није могућа без промјене буџета

Срна
Мајкић: Набавка хеликоптера није могућа без промјене буџета

Бањалука - Члан Заједничке комисије за одбрану и безбједност парламента БиХ Душанка Мајкић упозорила је да новац за набавку хеликоптера за Оружане снаге БиХ није могуће обезбиједити без промјене буџета, која није могућа без сагласности Фискалног савјета БиХ.

Она је навела да Савјет министара увијек "на страну" стави неки износ за који ентитети не знају, а то не би смио да ради.


"Институције БиХ требало би да се финансирају само са онолико средстава колики су им трошкови и зато не постоји ребаланс буџета БиХ. Све остало би се морало вратити ентитетима. Ако дође до куповине хеликоптера, а не буде тражена сагласност ентитета, то значи да ће те паре да буду уштинуте негдје са стране, а то није добро без обзира на то да ли нам хеликоптери требају", рекла је Мајкићева за "Еуроблиц".

Она је додала да Министарство одбране БиХ већ четири године није у стању да заврши посао ремонта постојећих хеликоптера, јер тендер "пада због тога што посао хоће да се да фирми у Литванији која нема сертификат за поправку".

"Истовремено, не дају руској фирми која их је и произвела. То јесу стари хеликоптери, али када би се прописно ремонтовали, могли би да буду од помоћи становништву у случају елементарних непогода", рекла је Мајкићева.

Замјеник министра одбране БиХ Борис Јеринић изјавио је да се планира да, 65 милиона КМ колико је потребно за набавку хеликоптера за Оружане снаге БиХ, буде обезбијеђено уштедама и путем донација.

Он је рекао да је можда преамбициозно да се за те потребе обезбиједи сав новац до 2021. године. "Али, потрудићемо се да успијемо", рекао је Јеринић за "Еуроблиц".

Савјет министара је, на приједлог Министарства одбране БиХ, донио одлуку о вишегодишњем пројекту набавке хеликоптера за Министарство одбране и Оружене снаге БиХ у вриједности од 65 милиона КМ, а планирано је да летјелице буду набављене до 2021. године, уз финансијску подршку САД.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана