Махмуљинови налази под велом тајне

Вељко Зељковић
Махмуљинови налази под велом тајне

САРАЈЕВО - Вјештачење медицинске документације осуђеног ратног злочинца Сакиба Махмуљина, који је по изрицању казне од осам година напустио БиХ и отишао у Турску наводно на лијечење, умјесто у затвор, још није завршено, јер је вјештак којег је одредио Суд БиХ да провјери ове списе затражио достављање додатне документације.

Истакли су ово за “Глас Српске” из Суда БиХ одговарајући на наше питање, притом не желећи да открију податке који се тичу здравственог стања осуђеног Махмуљина, али ни садржај достављених налаза, јер, како су појаснили из ове правосудне институције, ради се о повјерљивим информацијама које “потпадају под право на приватност”.

Подсјећања ради, Суд БиХ је 18. августа донио наредбу о вјештачењу достављене медицинске документације осуђеног ратног злочинца Сакиба Махмуљина, којом је од вјештака тражен налаз и мишљење да ли се може лијечити у БиХ, као и да ли може путовати. Томе је претходио став овог суда да не може расписати потјерницу и покренути процес екстрадиције Махмуљина из Турске, јер овом некадашњем команданту Трећег корпуса такозване Армије БиХ у току кривичног поступка и све до његовог окончања нису биле изречене мјере забране кретања.

Према ријечима директора Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих РС Милорада Којића, ради се о још једном правосудном циркусу.

- Овај суд се понаша као саучесник у овом бјекству Махмуљина. Они сада као вјештаче ту документацију, а нису ни упутили захтјев за издржавање затворске казне. То није ништа друго до мазање очију и покушај да се да алиби за останак у Турској, кроз нека, вјероватно наручена, вјештачења. Због тога очекујем да коначна одлука буде да Махмуљину здравствено стање не допушта да буде изручен и упућен на издржавање затворске казне - каже Којић за “Глас Српске”.  

Додаје да је од почетка овог суђења, али и по његовом окончању, Суд БиХ показао у ком ће правцу ићи ова прича, поготово јер ни у једном тренутку није била уведена мјера забране кретања, што је правни нонсенс.

Којић подсјећа и да ово није први овакав случај када се осуђени или оптужени Бошњаци за ратне злочине “ваде” на некакву болест.

Атиф Дудаковић, бивши командант Петог корпуса, већ годинама је наводно болестан, што га није спријечило да недавно изазове саобраћајну несрећу. Овај судски процес “кисели” се више од три године. “Боловали” су наизмјенично оптужени, затим остали учесници у поступку - судије и адвокати, а онда је промијењен и члан судског вијећа, па је новопридошлом било потребно вријеме да се са предметом упозна.

Напрасно су обољели и оптужени за монструозан злочин на Чемерну код Илијаша, међу њима и ратни командант територијалне одбране у Брези генерал Нехру Ганић.

- На тај начин многи судски процеси се одуговлаче у недоглед, како би оптужени на крају имао што повољнију позицију. Чека се да свједоци умру. Њихов крајњи циљ је да не дође до задовољења правде. Стога ме не би чудило да се ускоро не разболи и Ејуп Ганић, који је оптужен у случају ратног злочина у Добровољачкој - истакао Којић.

Нестанак

Суд БиХ је крајем априла изрекао Махмуљину правоснажну затворску казну од осам година због застрашујућих злочина над заробљеним српским цивилима, санитетским особљем и војницима на подручју Озрена и Возуће 1995. године. Умјесто у затвор, Махмуљин је отишао у Турску, о чему су Суд БиХ обавијестили његови адвокати тек кад је отишао у ову земљу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана