Mahmuljinovi nalazi pod velom tajne

Veljko Zeljković
Mahmuljinovi nalazi pod velom tajne

SARAJEVO - Vještačenje medicinske dokumentacije osuđenog ratnog zločinca Sakiba Mahmuljina, koji je po izricanju kazne od osam godina napustio BiH i otišao u Tursku navodno na liječenje, umjesto u zatvor, još nije završeno, jer je vještak kojeg je odredio Sud BiH da provjeri ove spise zatražio dostavljanje dodatne dokumentacije.

Istakli su ovo za “Glas Srpske” iz Suda BiH odgovarajući na naše pitanje, pritom ne želeći da otkriju podatke koji se tiču zdravstvenog stanja osuđenog Mahmuljina, ali ni sadržaj dostavljenih nalaza, jer, kako su pojasnili iz ove pravosudne institucije, radi se o povjerljivim informacijama koje “potpadaju pod pravo na privatnost”.

Podsjećanja radi, Sud BiH je 18. avgusta donio naredbu o vještačenju dostavljene medicinske dokumentacije osuđenog ratnog zločinca Sakiba Mahmuljina, kojom je od vještaka tražen nalaz i mišljenje da li se može liječiti u BiH, kao i da li može putovati. Tome je prethodio stav ovog suda da ne može raspisati potjernicu i pokrenuti proces ekstradicije Mahmuljina iz Turske, jer ovom nekadašnjem komandantu Trećeg korpusa takozvane Armije BiH u toku krivičnog postupka i sve do njegovog okončanja nisu bile izrečene mjere zabrane kretanja.

Prema riječima direktora Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih RS Milorada Kojića, radi se o još jednom pravosudnom cirkusu.

- Ovaj sud se ponaša kao saučesnik u ovom bjekstvu Mahmuljina. Oni sada kao vještače tu dokumentaciju, a nisu ni uputili zahtjev za izdržavanje zatvorske kazne. To nije ništa drugo do mazanje očiju i pokušaj da se da alibi za ostanak u Turskoj, kroz neka, vjerovatno naručena, vještačenja. Zbog toga očekujem da konačna odluka bude da Mahmuljinu zdravstveno stanje ne dopušta da bude izručen i upućen na izdržavanje zatvorske kazne - kaže Kojić za “Glas Srpske”.  

Dodaje da je od početka ovog suđenja, ali i po njegovom okončanju, Sud BiH pokazao u kom će pravcu ići ova priča, pogotovo jer ni u jednom trenutku nije bila uvedena mjera zabrane kretanja, što je pravni nonsens.

Kojić podsjeća i da ovo nije prvi ovakav slučaj kada se osuđeni ili optuženi Bošnjaci za ratne zločine “vade” na nekakvu bolest.

Atif Dudaković, bivši komandant Petog korpusa, već godinama je navodno bolestan, što ga nije spriječilo da nedavno izazove saobraćajnu nesreću. Ovaj sudski proces “kiseli” se više od tri godine. “Bolovali” su naizmjenično optuženi, zatim ostali učesnici u postupku - sudije i advokati, a onda je promijenjen i član sudskog vijeća, pa je novopridošlom bilo potrebno vrijeme da se sa predmetom upozna.

Naprasno su oboljeli i optuženi za monstruozan zločin na Čemernu kod Ilijaša, među njima i ratni komandant teritorijalne odbrane u Brezi general Nehru Ganić.

- Na taj način mnogi sudski procesi se odugovlače u nedogled, kako bi optuženi na kraju imao što povoljniju poziciju. Čeka se da svjedoci umru. Njihov krajnji cilj je da ne dođe do zadovoljenja pravde. Stoga me ne bi čudilo da se uskoro ne razboli i Ejup Ganić, koji je optužen u slučaju ratnog zločina u Dobrovoljačkoj - istakao Kojić.

Nestanak

Sud BiH je krajem aprila izrekao Mahmuljinu pravosnažnu zatvorsku kaznu od osam godina zbog zastrašujućih zločina nad zarobljenim srpskim civilima, sanitetskim osobljem i vojnicima na području Ozrena i Vozuće 1995. godine. Umjesto u zatvor, Mahmuljin je otišao u Tursku, o čemu su Sud BiH obavijestili njegovi advokati tek kad je otišao u ovu zemlju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana