Лукач: У споразуму са Европолом не може се помињати дирекција

Срна
Лукач: У споразуму са Европолом не може се помињати дирекција

Бањалука - Министар унутрашњих послова Републике Српске Драган Лукач изјавио је да ће дати сагласност за промјену адресе заједничке контакт групе са Канцеларијом европске полиције, али да се у меморандуму са Европолом не може помињати Дирекција за координацију полицијских тијела БиХ.

"Није спорна сагласност за промјену адресе, која треба да буде на адреси на којој се налази Дирекција за координацију полоцијских тијела. Међутим, ми не прихватамо да се у том споразуму помиње Дирекција јер заједничка контакт тачка неће бити у саставу Дирекције", рекао је Лукач новинарима у Бањалуци.


Он је рекао да је са Европолом раније потписан оперативни споразум у којем пише да је адреса која ће бити заједничка контакт тачка за сарадњу са Европолом Министарство безбједности БиХ.

"Сада имамо причу да у Министарству безбједности немају довољно простора, немају двије или три канцеларије да би та заједничка контакт тачка радила на тој адреси", навео је Лукач.

Он је додао да не може да дозволи да се мијења оперативни споразум.

"На састанку са министром безбједности Драганом Мектићем договорено је да потпишемо споразум у којем за сада остаје адреса Министарства безбједности која је наведена и у оперативном споразуму, а да се након тога затражи мишљење од свих потписница споразума за промјену адресе", објаснио је Лукач.

Министар безбједности БиХ Драган Мектић изјавио је данас да меморандум са Канцеларијом европске полиције - Европол о успостављању заједничке контакт тачке у БиХ неће бити потписан због условљавања полицијских агенција која су политичког карактера.

Он је навео да представницима МУП-а Републике Српске није било прихватљиво да адреса, односно сједиште контакт тачке буде у Дирекцији за координацију полицијских тијела БиХ, са образложењем да је Дирекција "у сваком смислу спорна".

У свечаном дефилеу за Дан Републике више од 1.500 учесника

Министар унутрашњих послова Републике Српске Драган Лукач изјавио је да ће у свечаном дефилеу који ће у Бањалуци бити организован поводом Дана Републике, осим 500 припадника Министарства унутрашњих послова /МУП/ Српске, учествовати и више од хиљаду људи из цивилног сектора.Лукач је истакао да ће МУП бити ангажован и на обезбјеђењу дефилеа и свих дешавања у Бањалуци и широм Српске, те да не очекује никаква угрожавања.

"Они који се не слажу са тим што овако свечано обиљежавамо 9. јануар немају разлога да на било који начин покушају угрозити било кога у Српској. То не би било ни добро, ни паметно. Ми ћемо предузети све да свечаност протекне у најбољем реду", рекао је Лукач новинарима у Бањалуци.

Он је поручио да Српска има право да обиљежи свој Дан Републике онако како сматра да је најбоље.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана