Лукач: МУП држи под контролом дешавања у вези са тероризмом и екстремизмом

Срна
Лукач: МУП држи под контролом дешавања у вези са тероризмом и екстремизмом

​Бањалука - Министарство унутрашњих послова (МУП) Републике Српске у посљедње вријеме држи под контролом дешавања у вези са борбом против тероризма и екстремизма, те размјењује информације о потенцијалним терористима са другим полицијско-обавјештајним агенцијама у БиХ, изјавио је министар унутрашњих послова Драган Лукач.

“У посљедње вријеме није било неких терористичких аката, али то не значи да они који имају радикалне намјере, нарочито организоване групе екстремиста који су до сада вршили терористичке акте у БиХ, то неће поново покушати”, рекао је Лукач новинарима у Бањалуци.

Након отварања радионице о теми “Превенција радикализма, насилног екстремизма и тероризма - институционални приступ Владе Републике Српске”, Лукач је подсјетио да је у протеклим годинама било више терористичких аката у БиХ у којима је нажалост било мртвих људи.

“Све што је било није искључено да се неће дешавати и у наредним годинама јер у БиХ има још на десетине параџемата у којима се налазе углавном припадници вехабијског покрета који не поштују законе ове земље и живе по својим правилима”, истакао је Лукач.

Он је нагласио да су сви ти терористички напади дошли од тог покрета, додавши да се не могу занемарити њихове активности и повратак џихадиста са сиријског ратишта и Блиског истока којих је највише отишло на то подручје из БиХ.

Лукач је подсјетио да је Влада Републике Српске 2016. године усвојила Акциони план за борбу против екстремизма и тероризма и исте године формирала Координационо тијело за надзор над спровођењем овог плана на чијем је челу човјек из МУП-а Републике Српске.

“МУП Републике Српске на овај начин даје свој допринос и великој свјетској коалицији за борбу против екстремизма и тероризма, те сарађује и са свима који се баве полицијским и обавјештајно-безбједносним пословима у размјени информација у вези са људима који могу бити потенцијални терористи”, закључио је Лукач.

У радионици учествују представници институција Републике Српске с циљем јачања хармонизованог и свеобухватног приступа у превенцији и борби против тероризма и екстремизма.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана