Лоша одлука српског кадра се из ОБА враћа као бумеранг

Горан Маунага
Лоша одлука српског кадра се из ОБА враћа као бумеранг

Сарајево - Директор Обавјештајно-безбједносне агенције (ОБА) БиХ Осман Мехмедагић именован је на ту функцију захваљујући гласовима представника Српске у институцијама БиХ иако су сви знали његову ратну прошлост.

Директора ОБА именује Савјет министара БиХ на приједлог предсједавајућег и уз консултације са члановима Предсједништва БиХ и Извршног обавјештајног комитета и Безбједносно-обавјештајне комисије.

Мехмедагићева биографија је спорна из више углова, а довођен је у везу са ратним злочинима почињеним над колоном војника ЈНА у сарајевској Добровољачкој улици у мају 1992. године. Мехмедагићевом именовању су се до посљедњег тренутка противили САД и ЦИА због сумње да не би био посвећен борби против тероризма, јер га прати глас да је близак радикалној струји СДА која је блиска исламистима, а био је и припадник бивше тајне бошњачке службе Агенција за истраге и документацију (АИД) којој се приписују многа политичка убиства у ФБиХ.

- Српски кадар у власти на нивоу БиХ пристао је да Мехмедагић буде на челу ОБА као и чланови Предсједништва БиХ Младен Иванић и Драган Човић иако су знали све о њему. Представницима Срба и Хрвата накнадна памет ту не може помоћи, а у СДА су знали да им је Мехмедагић потребнији и јачи у ОБА него на транспортеру на коме је био у Добровољачкој улици у мају 1992. године кад су из засједе и на превару масакрирани војници ЈНА - каже саговорник "Гласа Српске" из владајуће коалиције на нивоу БиХ.

Он додаје да је српски кадар у ОБА по наређењу Мехмедагића чак радио и на прикупљању материјала за бошњачког члана Предсједништва БиХ Бакира Изетбеговића којим би поткријепио захтјев за ревизију пресуде на основу тужбе БиХ против Србије за геноцид.

- Из те агенције не цури документ, него документа. Мехмедагић је главни државни кадровик обавјештајних фекалија за институције и појединце. Зато поједини министри и политичари износе дневне публикације агенција. То је право цурење података - каже наш саговорник.

ОБА протеклих мјесеци потреса афера након што је у јавност доспио документ "Дубински продор Ушће" који показује да је планирано праћење, прислушкивање и надзор над званичницима Србије. Упућени у детаље те афере оцијенили су да је планирана акција заправо објава обавјештајног рата Србији.

"Глас Српске" објавио је да је Мехмедагић учинио све да би онемогућио истрагу у ОБА у вези са том афером коју је водио главни инспектор, а са опструкцијама је кренуо након што је видио да истрага не иде у његовом интересу.

Иванић и Човић јуче нису одговарали на телефонске позиве, а није се јављао ни члан Извршног обавјештајног комитета Мирко Шаровић.

Биографија

Осман Мехмедагић каријеру је започео 1984. године у Служби државне безбједности (СДБ) тадашњег Републичког секретаријата унутрашњих послова, а 1991. и 1992. је радио у 5. управи СДБ-а задуженој за обезбјеђење Предсједништва РБиХ.

Начелник Одјељења за обезбјеђење предсједника и објекта Предсједништва РБиХ постаје 1993. године, како је стајало у званичним документима, а у пракси је био припадник јединице "Бисери". Послије завршетка рата остао је начелник тог одјељења, а био је пратилац оснивача СДА Алије Изетбеговића. Мехмедагић је радио у АИД-у као оперативац на истраживању и документовању ратних злочина, а као инспектор за ратне злочине био је ангажован и у тадашњој Федералној обавјештајној служби.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана