Лондон био против напада на Српску 1993. године

Вељко Зељковић
Лондон био против напада на Српску 1993. године

Бањалука - Национални архив Велике Британије објавио је документе који откривају разлике у ставовима САД и Велике Британије и неслагањима ове двије земље у вези са одговором на сукобе у БиХ у периоду од 1992. до 1995. године.

“Фајненшел тајмс” пише да се у документима који су тек након 25 година постали доступни јавности наводи да је Лондон, као и већина европских земаља, подржавао одржавање ембарга на оружје за све учеснике рата, укључујући тада међународно признате муслиманске власти у БиХ, док је Вашингтон био за укидање ембарга, надајући се да ће се тзв. Армија РБиХ тако супротставити Војсци Републике Српске. САД су хтјеле и да изврше ваздушне нападе против ВРС још средином рата, како би помогле муслиманској војсци, чему су се оштро успротивиле власти европских земаља, наводи се у једном од докумената. Документи такође показују да је отпор војној акцији барем дијелом иницирао лично тадашњи британски премијер Џон Мејџор. Из објављених докумената видљиво је и да су британски званичници још 1993. године упозоравали да ће тензије између Велике Британије и САД због БиХ нарушити односе тадашњег британског премијера Џона Мејџора и америчког предсједника Била Клинтона. Међу списима се налази и биљешка приватног секретара британског премијера Родерика Лина упућена Мејџору, у којој се наводи да су се медији обје земље ослањали на разлике у мишљењу о политици у будућности.

“Фајненшел тајмс” истиче да су се обје стране осјећале једнако оштећеним критикама и саопштењима са друге стране, у процесу који би, како је Лин тада навео, могао да постане “зачарани круг”, у којем би се политичке разлике прошириле као резултат извјештавања медија.

Он је написао да као главни приоритет треба осигурати да “битке у медијима не наруше лични однос са предсједником Клинтоном”. Биљешка је написана истог дана у мају 1993. године када се Лин састао са амбасадором САД у Лондону Рејмондом Сајцом и током састанка изразио дубоко разочарење Велике Британије. Лин је тада рекао да Мејџор сматра да није од помоћи то што Лондон мора да се бави наговјештајима из Вашингтона о томе како “Британци спречавају Американце да учине праву ствар”.

Политика САД је на крају превладала и у септембру 1995. године извршени су ваздушни удари против српске војске, што је омогућило брз напредак тзв. Армије РБиХ, закључио је аутор текста објављеног у “Фајненшел тајмсу”.

Зец: Документе узети са резервом

Пензионисани генерал Војске Републике Српске Момир Зец да како овакве и сличне документе треба увијек узимати са резервом, али и сагледати тренутак када се они пласирају у јавност.

- Нисам сигуран да ли се ради о тачним подацима, те да ли се о ради о још једној политичкој игри великих сила. Такође, увијек треба сагледати и тренутак када нешто буде објављено и који су евентуални мотиви - истакао је Зец за “Глас Српске”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана