Локални избори коштаће најмање 4,1 милион КМ

Драгана Орловић
Локални избори коштаће најмање 4,1 милион КМ

Бањалука - Централна изборна комисија (ЦИК) БиХ већ је почела са припремама за локалне изборе, који треба да буду одржани на јесен идуће године, а који ће, према првим рачуницама, коштати више од четири милиона марака.

Избори у БиХ одржавају се сваке двије године, а недавно су се појавили и захтјеви са неколико адреса политичких партија да се изборни циклус обједини и да грађани једном у четири године излазе на биралишта. За сада од тога нема ништа јер је за тај корак потребно да буду измијењени Устав БиХ и закони који се односе на изборни систем.

ЦИК би, према досадашњим правилима, почетком маја идуће године требало да распише локалне изборе, послије чега почињу шестомјесечне припреме за нову провјеру бирача.

На званичној интернет страници ЦИК-а објављено је да су недавно одржали двије сједнице на којима је, између осталог, усвојен и буџетски захтјев за 2020. годину.

- У оквиру захтјева планирана су средства у износу од 4,1 милион марака за финансирање локалних избора 2020. године. Додатна потрошња за 2020. у текућим издацима односи се на трошкове избора у Мостару - навели су у ЦИК-у.

По којим правилима ће бити одржани избори још није познато. Имајући у виду да још није формирана никаква радна група за измјене изборног законодавства јер није комплетирана власт на нивоу БиХ, нико не може да прецизно каже када ће и да ли ће бити формирана нова комисија која ће се бавити тим питањима.

У ЦИК-у наглашавају да их је Делегација Европске уније у БиХ обавијестила  о томе да су осигурана средства из програма ИПА у износу од 300.000 евра за потребе израде стратегије која би изборни процес у БиХ учинила транспарентнијим и ефикаснијим.

- С тим у вези, у буџету ЦИК БиХ за 2020. годину планирана су средства за спровођење пилот-пројекта спровођења избора помоћу нових технологија - истакнуто је на сајту Централне изборне комисије.

Прошле године било је конкретних приједлога за увођење модерних технологија на биралишта, али нису добили потребну подршку за пролаз.

ПДП се недавно поново залагао за обједињавање општих и локалних избора у БиХ, сматрајући да би то требало да се догоди већ идуће године, док су из СНСД-а упозорили да то није лак посао и да захтијева уставне промјене које могу бити мач са двије оштрице.

Прича о спајању избора и настојања да буду сваке четири, а не као сада, сваке друге године, покретана је неколико пута у вријеме када су радиле радне групе за измјене изборног законодавства јер је БиХ једина земља у регији у којој не може бити ванредних избора јер нису предвиђени ни Изборним законом ни Уставом.

Истраживање о ризицима

Међународни Институт за демократију и изборну помоћ из Шведске и Изборна комисија Аустралије припремају глобално истраживање о статусу управљања ризицима у изборима. На њихов захтјев, у том истраживању учествује и Централна изборна комисија БиХ, која је доставила попуњен детаљни анкетни образац са примјерима из праксе.

- Циљ истраживања је развој упутства о управљању ризицима и израда публикације као првог икада урађеног ресурса знања који ће тијелима за спровођење избора пружити сет нормативних и оперативних искустава за успостављање или унапређење система управљања ризицима у изборима - рекли су у ЦИК-у.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана