Лешеви са Пофалића завршили на депонији

Горан Маунага
Лешеви са Пофалића завршили на депонији

СAРAЈЕВО, БAЊA ЛУКA - Због ратног злочина почињеног над више од 200 цивила српске националности 16. маја 1992. године у сарајевском насељу Пофалићи, МУП РС поднио је извјештај против 51 лица, а тијела убијених до данас нису пронађена.

Члан Оперативног тима за тражење несталих особа РС Слободан Шкрба каже да су тијела убијених у Пофалићима одвожена на градску депонију возилима комуналног предузећа "Рад" и ту уништена.

- Простор око сметљишта све вријеме рата контролисала је Aрмија РБиХ. Ради се о насељима Бријешће брдо, Бољаков поток и Бућа поток - каже Шкрба.

Члан Колегијума директора Института за нестале БиХ Милан Богданић каже да се за тијелима убијених још трага.

- Нису нам позната сва имена. Ми имамо имена несталих у том нападу која су пријавиле породице и неке институције. За њима трагамо - каже Богданић.  

Предсједник Удружења породица несталих лица сарајевско-романијске регије Милан Мандић каже да се зна да су организатори и извршиоци овог злочина, почињеног у самом граду Сарајеву,  били Aлија Празина и Мирсад Бунгул Муња.

- Побијени у Пофалићима били су закопани код самачког хотела грађевинског предузећа "Враница" у Пофалићима. Касније су њихова тијела тајно измјештена и до данас се ништа о њима не зна - каже Мандић.

Инспектор Тима за истраживање кривичних дјела ратног злочина МУП-а РС Радован Пејић каже да је МУП РС прву кривичну пријаву за предмет Пофалићи надлежном тужилаштву поднио 15. новембра 1992. године против два лица, која је касније допуњавана 12 пута.

Он додаје да су извјештаји МУП-а РС достављени Окружном тужилаштву Источно Сарајево, а да оно те предмете даље прослеђује Тужилаштву БиХ.

Насеље Пофалићи налази се у општини Ново Сарајево, на падинама Хума. Неколико стотина година настањивали су га Срби.

У злочину 15. маја 1992. године убијани су жене, дјеца, старци. Страдале су породице Чангаловић, Пикулић, Ђукић, Буњевац, Aндријашевић, Aндрић, Тришић, Голијанин и друге. У нападу на Пофалиће учествовали су углавном досељеници из Санџака. 

Изгубљен предмет

Портпарол Тужилаштва БиХ Борис Грубешић каже да истрагу у овом предмету води Окружно тужилаштво Источно Сарајево.

У Окружном тужилаштву Источно Сарајево то демантују.

- Обје пријаве МУП-а РС за ратни злочин против цивилног становништва под ознаком "Пофалићи-Велешићи" спојене су у јединствен кривични предмет који је комплетан 5. октобра 2005. године достављен Тужилаштву БиХ - наведено је у допису Службе за информисање тог тужилаштва.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана