Лажном пријавом рушен случај Орић

Жељка Домазет
Лажном пријавом рушен случај Орић

Сарајево - Виши инспектор у Одјељењу за ратне злочине Агенције за истраге и заштиту БиХ (SIPA) Џенана Омерхоџић (38) ухапшена је због сумње да је лажно пријавила свог колегу Новака Мијовића и тужиоца Тужилаштва БиХ Мирослава Јањића с циљем рушења процеса који је покренут против ратног команданта Армије РБиХ у Сребреници Насера Орића, сазнаје "Глас Српске".

Предмет против Орића води тужилац Јањић, а у његовој надлежности је и случај који је покренут против службеника SIPA међу којима је и Омерхоџићева.

- Подношењем лажне пријаве отворен је простор за ометање кривичног поступка против Насера Орића и његовог саборца и тјелохранитеља Сабахудина Мухића који су оптужени за ратне злочине над Србима. Тиме се настојало да буде ометена комплетна истрага, а Јањић елиминисан из предмета. Осим тога, циљ је био да сви докази до којих је Јањић дошао буду стављени под знак питања у погледу њихове законитости - каже саговорник "Гласа Српске" близак истрази против Омерхоџићеве и додаје да Тужилаштво БиХ наставља истрагу против њених саизвршилаца.

Тужилаштво БиХ саопштило је да су истрагом прикупљени докази да је Омерхоџићева лажно пријавила њиховог тужиоца и свог колегу из SIPA за узимање мита, али нису жељели да откривају њихов идентитет.

- Истрагом су прикупљени докази да је Омерхоџићева послала лажну анонимну пријаву којом је хтјела нанијети штету својим колегама и предмету за ратне злочине на којем раде - наведено је у саопштењу Тужилаштва БиХ у којем није наведено ни о којем се предмету ради.

Хапшење Омерхоџићеве наложило је Тужилаштво БиХ, а обавили су га припадници SIPA. Њу је у петак саслушао поступајући тужилац, а према незваничним информацијама затражиће да јој буде одређен притвор.

"Глас Српске" у јануару је објавио да је у Канцеларију дисциплинског тужиоца Високог судског и тужилачког савјета БиХ (ВСТС), Тужилаштву БиХ, SIPA и америчкој амбасади у Сарајеву стигла кривична пријава против Јањића у којој је наведено да је узео 60.000 евра да би минирао свједоке у предмету против Орића. Са Јањићем је пријављен и истражилац SIPA Мијовић.

- Јањић се окористио у предмету "Орић" јер је у Власеници узео 60.000 евра уз договор са Орићевим адвокатима да заузврат минира свједоке у том предмету - наведено је у тој пријави.

Како је наведено слично је учињено и у случају двојице браће из Рогатице који су осумњичени за ратне злочине у групи Младена Васиљевића који је 16. децембра 2015. године саслушан у Србији. Истакнуто је да је Васиљевић браћи дао документа са суђења у Србији након чега су се они распитивали да ли их Тужилаштво БиХ терети за ратне злочине.

- Јањић је то провјерио преко Мијовића за којег су браћа касније рекли да је "добар трговац". Јањић и Мијовић су рекли браћи да су провјерили и да их Тужилаштво не терети, нити су под истрагом SIPA. Колико тачно су за то платили Јањићу и Мијовићу, могу рећи они јер имају довољно новца да могу куповати такве информације - наведено је у пријави.

Извор "Гласа" из Тужилаштва БиХ рекао је тада да су Јањићу напаковане оптужбе да би био дискредитован и склоњен са предмета против Орића и високопозиционираних службеника SIPA.

- Све је кренуло од те анонимне пријаве о наводном узимању новца како би Орићева одбрана могла затражити изузеће Јањића. Анонимну пријаву доставили су полицијски службеници директно заинтересовани за истрагу која се води у Тужилаштву БиХ против високих службеника SIPA, а Јањић управо ради на том случају - истакао је тада наш саговорник и додао да остаје да буде утврђена повезница између Орићевих адвоката и полицијских службеника против којих се води истрага.

Тужилаштво БиХ у јануару је отворило је истрагу против више инспектора SIPA међу којима је и Омерхоџићева због сумње у регуларност процедуре унапређења полицијских службеника у више чинове. Директор SIPA Перица Станић након тога је суспендовао 11 службеника. Јањић као ни раније није желио да коментарише овај случај.

Заташкавана истрага

Мирослав Јањић је 2014. године подигао пет оптужница, а лани шест међу којима је и оптужница против Насера Орића. Тужиоци који су радили на случају "Орић" прије Јањића саслушали су тек неколико свједока за пет година.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана