Лавров: Треба поштовати одлуку Републике Српске о војној неутралности (ИСПРАВЉЕНО, ДОПУЊЕНО)

ГС
Лавров: Треба поштовати одлуку Републике Српске о војној неутралности (ИСПРАВЉЕНО, ДОПУЊЕНО)

ЗАГРЕБ - Након што је три дана боравио у региону хрватски медији су се позабавили анализом посјете руског министра иностраних послова Сергеја Лаврова Загребу као и порукама које упутио везано за НАТО савез.

Јутарњи лист пише да је на питање око чланства БиХ у НАТО-у Лавров  рекао како Русија нема обичај некоме нешто забрањивати те да је БиХ суверена држава која сама бира своје стратешке приоритете, али одмах напоменуо да “треба поштовати одлуку Републике Српске о војној неутралности”, чиме је пут БиХ према сјеверноатлантском савезу заправо немогућ.

Лавров је недвосмислено овим поручио да ће се ослањати и стајати иза РС-а и Милорада Додика користећи их као свој механизам утјецаја на БиХ и регију те да преко Додика могу онемогућити и закочити било какву иницијативу која се односи на најављену озбиљну ревизију Дејтона која долази задњих дана из Вашингрона и Брисела, али и приближавању НАТО-у, чиме би и та држава заправо исклизнула из руских руку.

Посјетом Загребу, првом након пуних 16 година и шест дана, како је прецизирао хрватски министар иностраних послова Гордан Грлић-Радман, руски министар иностраних послова Сергеј Лавров завршио је врло бурну турнеју по регији, у којој је посјетио Републику Српску, БиХ, Србију и Хрватску.

Лавров је боравак у Загребу искористио за слање јасних порука о руском погледу на ситуацију у БиХ и на Космету и рекао да ће руско балканско ангажовање бити дијаметрално супротно најави промјене америчке политике према овом подручју након устоличења Џоа Баједна. Долазак Лаврова остаће упамћен по скандалу у Сарајеву, када су, како су рекли, институције БиХ, два члана Предсједништва, Шефик Џаферовић и Жељко Комшић, одбиле састанак са Путиновим представником, па је састанак у Загребу имао “печат БиХ”, пише Јутарњи лист.

Сергеј Лавров је тако дао подршку реформи Изборног закона у БиХ која од прошлих избора и побједе Жељка Комшића “жеже” Хрватску и ХДЗ БиХ, углавном бошњачким гласовима. Може се рећи да је Лавров дошао у Загреб и “истражио” колико ће Хрватска, и Хрвати у БиХ, подржати (и на који начин) могуће дејтонске промјене, које се најављују из кругова блиских америчкој администрацији Џоа Бајдена. Русија се томе изричито противи, па се подршка Лаврова измјенама Изборног закона може тумачити као уступак Загребу у супротности са Дејтоном 2.

“Исти циљеви у БиХ”

- Разговарали смо и о ситуацији на западном Балкану, прије свега о ситуацији у БиХ. Имамо исте циљеве, прије свега поштовање Дејтонског споразума - рекао је Лавров.

Такође је рекао да “свака нација мора да бира своје представнике, посебно када је ријеч о члану Предсједништва”, рекао је Лавров, подржавајући конститутивност три нације и неповредивост два ентитета. Поновио је да се тренутни Дејтон не смије и не смије мијењати.

Како за Јутарњи каже један учесник у разговору, Лавров је потврдио важност равноправности три конститутивна народа и да смо, како каже саговорник, “овде на истој фреквенцији”. Према ријечима саговорника који је био умијешан у посјету руског министра.

ИСПРАВЉНО: Наслов који је гласиоПорука Лаврова за НАТО: Не дирајте Републику Српску” je нетачан и био је извучен из наводне изјаве која није била изречена, а на коју се позивала  РТРС која је била извор информације.

Увидом у оргинални извор на који се позива РТРС наведена изјава не постоји. Због наведеног промијењен је наслов који одговара чињеничном стањи о он сад гласи: “Лавров: Треба поштовати одлуку Републике Српске о војној неутралности”

ДОПУЊНО: Друга реченица која је гласила: “Јутарњи лист у тексту “Лавров из Загреба поручио НАТО: “Не дирајте Републику Српску!”, који је и на насловној страни ових новина, наводи да је Лавров у Загребу истакао да је за улазак БиХ у НАТО потребна сагласност Српске, нагласио потребу да високи представник напусти БиХ, те дао подршку реформи Изборног закона.” и која је довела до заблуде је замијењена те допуњена и приширена стварно изреченим на наведеном догађају, а како би се дало на увид да се нигдје не види да је наводно изречена изјава изјављена већ измишљена.

 

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана