Лагумџија испунио трећину задатака

Свјетлана Шурлан
Лагумџија испунио трећину задатака

Сарајево - Министарство иностраних послова (МИП) БиХ испунило је свега трећину од укупног броја задатака које је требало да реализује током прошле године, а међу онима које су испунили углавном је доношење прописа неопходних за рад и координисање активности.

У Савјету министара "Гласу Српске" су казали да је Министарство иностраних послова лани имало обавезу да испуни 28 програмских задатака.

- Међутим, реализовано је свега десет задатака, односно 36 одсто - истакли су у Савјету министара.

У извјештају о раду овог министарства којим руководи Златко Лагумџија, достављеном Савјету министара, наводи се низ активности које су спроводили током прошле године.

Из извјештаја није видљиво много постигнутих конкретних резултата и углавном се ради о набрајању прописа који су донесени, на којима су радили, за које су пружали подршку другим институцијама...

Активности

- Посебност дипломатских активности карактеришу два догађаја, први, политички, који је везан за нову оријентацију ЕУ у дијалогу с БиХ у вези с њеним европским путем. Други темељни догађај везан је за реакцију државног дипломатског сервиса на катастрофалне мајске поплаве, посебно у вези с координисањем међународне помоћи, те пословима координације институција у припреми за донаторску конференцију у Бриселу - навели су у МИП-у међу својим достигнућима.

У МИП-у су се похвалили и да су имали проактиван ангажман у заштити интереса грађана БиХ ван земље испољен током Свјетског фудбалског првенства у Бразилу.

- Тада је привремено отворена конзуларна канцеларија БиХ у Рио де Жанеиру - истакли су у МИП-у у дијелу који се односи на Мундијал.

Похвалили су се и правовременом израдом аката који су неопходни за несметано дјеловање Министарства.

Нису навели колико су лани потрошили новца пореских обвезника, али су истакли да су спровели 65 поступака јавних набавки.

- Укупна вриједност закључених уговора о јавним набавкама износи 1,4 милиона марака. Вриједност набавки које су спроведене кроз отворени, конкурентски, ограничени или преговарачки поступак износи 1,36 милиона, док вриједност набавки кроз директни споразум износи 43.724 КМ - рекли су у МИП-у, правдајући се да су путем директних споразума вршене само неопходне и хитне набавке.

Похвале

Навели су да су сачинили Приједлог закона о процедури гласања држављана других држава на територији БиХ иако Представнички дом Парламента БиХ није усвојио тај приједлог закона.

Похвалили су се и тиме да су донијели Правилник о издавању дипломатских пасоша, да су започете активности на изради нацрта новог правилника о условима и начину преношења умрлих лица из иностранства у БиХ ради сахране и о транзиту умрлих лица преко територије БиХ, да је израђен Приједлог одлуке о визама...

Наводе и да су спроводили активности усмјерене на процес интеграција путем испуњавања преузетих обавеза и стварања услова за ступање ССП-а на снагу те подношење апликације за чланство у ЕУ.

Посланик СНСД-а у Представничком дому Парламента БиХ Лазар Продановић рекао је да посланици још од Свена Алкалаја чекају закон о спољним пословима, те да га нису дочекали ни у овом мандату Савјета министара.

Консултант Центра цивилних иницијатива за мониторинг рада Савјета министара БиХ Ивица Ћавар рекао је да су резултати рада министара поражавајући.

- Рад министара је испод половине планираних задатака - рекао је Ћавар. Нагласио је да се на министарска мјеста често именују они који не знају да раде одређени посао, већ министри постају због политичке подобности.

Међународни уговори

У МИП-у су навели да је у 2014. години ратификовано 95 међународних уговора, а у поступку ратификације их је 38.

- На захтјев надлежних институција сачињено је 110 мишљења на текстове нацрта међународних уговора - истакли су у овој институцији.

 

*

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана