Кустурица: Инцко је блиједа копија генерала Поћорека

Срна
Кустурица: Инцко је блиједа копија генерала Поћорека

АНДРИЋГРАД – Прослављени српски и свјетски редитељ Емир Кустурица изјавио је Срни да је Валентин Инцко блиједа копија генерала Поћорека који ништа није научио из грешака његовог претходника од прије више од 100 година кад је потоњи био аустроугарски гувернер БиХ.

-Када је Андрићев институт 5. јанура 2014. године објавио писмо које је Поћорек 1913. године послао аустроугарском министру финансија Билинском, задуженом за БиХ, то је изазвало бурну реакцију западне јавности а тај број Историјских свезака је био нападнут као националистички испад на 174 линка - подсјетио је Кустурица.

Упитавши шта ради Инцко мијешајући се у правни систем БиХ, Кустирица је рекао да он не само да даје импулс за рушење БиХ и негирање злочина над Србима, већ "имитира Поћорека који у поменутом писмо из 1913 пише `треба искористити апатију српског села, окренути Загреб против Београда, а хрватску и муслиманску интелигенцију против Срба`".

Према његовим ријечима, једино што нема Аустругарске иако се њена распала политика проводи у БиХ као трагикомедија читаве цивилизације која нема снаге да саму себе одржи, камоли проведе до краја своју насилничку политику.

Он је истакао да су у двадесетом вијеку била три велика геноцида у Европи.

-Страдали су Јевреји, Срби и Јеремени. Јевреји су доказали геноцид над њима, Јермени такође у највећем дијелу свијета, а Срби над којима је изведен геноцид у Јасеновцу, Градини, Јадовну, Старом Броду, нисмо добили повтрду погрома који је над нама извршен. Да ли ћемо коначно кренути у свеопшту, планирану акцију да пред свијетом изведемо доказ да смо у свим ратовима у прошлом вијеку били жртве? Сад или никад -поручио је Кустурица.

 

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана