Купују станове за изнајмљивање и препродају

Драгана Орловић
Купују станове за изнајмљивање и препродају

БАЊАЛУКА - Пандемија вируса корона није замрзнула тржиште некретнина, које је ове године забиљежило раст цијена и промета, што се очекује и у 2022, када ће многи куповати станове не само да би живјели у њима, већ и да им послуже за изнајмљивање или препродају.

У агенцијама за некретнине широм Републике Српске кажу да су задовољни овогодишњим прометом, истичући да слично очекују и у идућој пословној години.

Директор Агенције за некретнине “Ремакс” у Бањалуци Драган Милановић истиче да људи све више купују некретнине, јер им то представља једну од најсигурнијих инвестиција.

- Добар показатељ је порез на непокретности. Они који имају један стан ослобођени су плаћања тог пореза, док подаци Пореске управе показују да пет одсто људи плаћа 80 одсто пореза на непокретности, што значи да у власништву имају више некретнина које рентирају или послују са њима - наводи Милановић.

Према његовим ријечима, наше финансијско тржиште је недовољно развијено, па се неко ко има новац радије одлучује да уложи у некретнине, умјесто да покреће сопствени бизнис који са собом носи и одређене ризике.

- Продаја станова иде у веома раној фази градње. То је зато што је велика потражња, посебно за мањим становима. Власници, и ако не буду касније живјели у њима, могу их лако издати или препродати по знатно вишој цијени него што су платили док су били у изградњи - наводи Милановић.

И у бијељинским агенцијама за прометовање некретнинама кажу да је највише клијената који купују станове да би у њима живјели, али да је све више и оних који након куповине одлучују да их дају под кирију.

- Станови су увијек више тражени, мада постоји велико интересовање и за куповину кућа. Продаја некретнина није опала чак ни у вријеме пандемије. Ко је имао новца прије неколико година, има и данас да купи стан. Са друге стране, многи се и кредитно задужују како би ријешили стамбено питање - наводе у бијељинским агенцијама.

Како истичу, цијене станова скочиле су највише због раста цијена грађевинског материјала, али то и даље не спречава купце да се јављају агенцијама. Слична ситуација очекује се, како кажу, и у идућој години.

- Све је више људи који некретнине купују уз помоћ агенција. Цијене квадрата зависе од локације и да ли је ријеч о старој или новој градњи. Тако квадрат у старој градњи кошта од 900 до 1.500 марака, уколико је ријеч о реновираном стану, док се цијене по квадрату у новој градњи крећу од 1.900, па и више од 2.000 марака - наводе у бијељинским агенцијама.

Економиста Марко Ђого каже да је за привреду добро када расте обим грађевинских радова и цијене некретнина.

- Цијене некретнина код нас су десетак година стагнирале и сада је занимљиво да су у периоду када је пандемија погодила многа друга економска кретања наставиле убрзано расти. То је посебно занимљиво јер се дешава у периоду када су изражене емиграције, што значи да наши људи који зараде новац у иностранству овдје махом купују станове - наводи Ђого.

Он каже да то може потврдити и податак да је код нас свака десета марка од дознака из иностранства, тако да не би чудило да је значајан дио тренда раста продаје некретнина у ствари посљедица миграција.

- То може бити и један позитиван плод емиграција, које су оставиле разне негативне посљедице и због којих смо изгубили велики дио радне снаге - додао је Ђого.

Најскупљи квадрати

Драган Милановић каже да су најскупљи станови у Бањалуци, гдје цијене квадрата у центру града прелазе чак и 3.500 марака.

- Осим у Бањалуци, гдје ће на једној локацији цијена квадрата бити чак 4.200 КМ, скупи су станови и у Требињу, Бијељини и Приједору. У мањим мјестима су ниже цијене, али се и мање тргује - каже Милановић и додаје да је на цијене некретнина највише утицао скуп грађевински материјал.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана