Корупцију штите немарне институције и лоши закони

Ведрана Кулага
Корупцију штите немарне институције и лоши закони

Бањалука - Борба против корупције у БиХ још није ни близу жељеног нивоа упркос великом броју стратешких докумената који су добили зелено свјетло домаћих власти, а разлози за то леже у чињеници да агенција која је носилац активности није заживјела, нити има казни за оне који опструишу сарадњу са њом.

Агенција за борбу против корупције БиХ доставила је у процедуру други извјештај о мониторингу спровођења Стратегије за борбу против корупције за период од 2015. до 2019. године уз акциони план за њено спровођење, а из тих аката јасно је да је и даље присутно много проблема који спречавају удар на ову пошаст.

Стратегија и акциони план усвојени су у мају 2015. године и од тада теку рокови за спровођење у дјело прописаних циљева и задатака. Први пресјек ситуације на терену презентован је у јануару 2017. године, а у другом мониторингу је подвучено да многе ствари још нису угледале свјетлост дана, нити има важнијих помака.

Руководство Агенције за борбу против корупције у БиХ, која је носилац активности, идентификовало је опште и посебне ризике који су директно или индиректно утицали на степен спровођења стратешких докумената. На подужој листи је истакнуто кашњење у формирању тијела за спречавање корупције и креирању политика за тај посао, те недовољна компетентност оних који треба да то спроведу у дјело.

- На реализацију су утицали декларативни и непрецизни садржаји појединих извјештаја о активностима, неки нису ни доставили податке, а ту је и недовољна мотивисаност појединих ад хок тијела за спречавање корупције јер им ангажман није довољно плаћен - наведено је у извјештају.

Проблема има и у самој Агенцији за борбу против корупције јер су им у неким случајевима годинама везане руке, на шта су упозорили још почетком прошле године, али епилога нема. И овај пут су нагласили да немају довољно капацитета, али и да нема санкција за оне који им не достављају податке и одбијају сарадњу.

Члан Комисије за избор и праћење рада Агенције за борбу против корупције и посланик у Парламенту БиХ Мирсад Исаковић истиче да темељи Агенције за борбу против корупције нису добро постављени и да у томе лежи добар дио разлога због чега имамо овакво стање у БиХ. Немају, каже, материјално-техничких услова за рад, односно ни особу која ће примати позиве оних који указују на корупцију.

- Агенција је формирана, како се чини, само да бисмо могли да кажемо да је имамо. Они веома добро раде ако погледамо у каквим условима бораве и какав им је задатак. Радили смо на измјенама и допунама закона због недоречености које су се појавиле у пракси, али докле је то стигло не знам, као ни зашто то све толико дуго траје. Морају бити независни и добити улогу да припремају документацију за тужилаштва - рекао је Исаковић.

Генерално, каже он, нико не може бити задовољан борбом против корупције.

- По корупцији смо на првом мјесту. Нико се не слаже да је систем добар - закључио је Исаковић.

Агенција за борбу против корупције БиХ запримила је лани 130 поднесака у којима је изражена сумња да је почињено кривично дјело корупције. На обим корупције годинама упозоравају из Антикорупционе мреже организација цивилног друштва (АКАУНТ). Њихови подаци показују да сваке секунде корупција у БиХ однесе 47 марака. У тој мрежи недавно су комплетирали резултате мониторинга корупције у пет секторских области, а добијени подаци указују на генерално низак степен транспарентности, учесталу праксу кршења закона, недовољно развијене механизме за пријаву корупције и спровођење антикорупционих процедура у јавним установама.

Други извјештај о мониторингу спровођења активности које су утврђене у важећој стратегији за борбу против корупције требало је да буду под лупом посланика у Представничком дому Парламента БиХ прије неколико дана, али је сједница прекинута због недостатка кворума прије него што је та тачка дошла на дневни ред.

Неки од задатака из стратешких докумената

* у програме јавног и стручног испита за службенике увести област која се односи на антикорупцијско законодавство - реализација у току

* смањење могућности политичког и других утицаја на рад запослених у јавним институцијама - реализација у току

* јачи надзор на новцем који добијају политичке партије  - припремљене измјене правилника о унутрашњој организацији Централне изборне комисије БиХ који предвиђа додатна радна мјеста у Служби за ревизију финансирања странака

* укључити приватни сектор - формирана група за израду анализе укључености приватног сектора у борбу против корупције, могућности и форме сарадње између институција у антикорупцијском систему у БиХ

* измијенити закон о ревизији институција у БиХ уз обавезу за достављање доказа и информација надлежним тужилаштвима о индицијама почињења кривичног дјела корупције до којих дођу за вријеме вршења ревизије - текст спреман

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана