Коначно почињу разговори о промјени изборног законодавства у Парламенту БиХ: Гомила приједлога, резултат у магли

Ведрана Кулага Симић
Коначно почињу разговори о промјени изборног законодавства у Парламенту БиХ: Гомила приједлога, резултат у магли

САРАЈЕВО - Конститутивна сједница новог сазива Интерресорне радне групе за измјену изборног законодавства би требало буде одржана 11. маја, а након избора руководства и утврђивања плана рада, у руке чланова ће стићи бројни приједлози које су странке већ покушавале да прогурају у парламентарној процедури.

БиХ увелико касни са измјенама изборног законодавства, а тренутно нема претјераног оптимизма да ће велики посао, који од домаћих лидера очекује и званични Брисел, бити завршен до љета, или најкасније до краја године која није изборна и у којој то треба да буде завршено како би нова правила могла да буду на снази 2022. за опште изборе.

Изборни закон до сада је мијењан више од 20 пута, али тиме нису ријешени суштински проблеми изборног процеса и партија. Измјене које су рађене су махом биле козметичке природе, а најкрупнија питања међу којима је групе пресуда која се надовезује на ону у предмету “Сејдић и Финци” те друга и даље чекају договор странака јер је потребно “распаковати” и Устав.

На тим и другим питањима треба да ради интерресорна радна група у којој су представници свих, односно осам клубова и група у Представничком дому Парламента БиХ, по један делегат из сва три Клуба у Дому народа те три министра из Савјета министара БиХ.

Из страначких центара су до сада у парламентарну процедуру на нивоу БиХ стизали бројни приједлози измјена и допуна Изборног закона, а неке од њих су се односиле на једнако изборно право за све, сређивање стање у бирачким одборима те увођење нових технологија у изборни процес. Оне које су међу посљедњима дошле на дневни ред неке од сједница домова су и одбачене јер је оцијенио да се о њима треба да изјасне чланове радне групе и да дају свој коначан став. Тада је јасно поручено да сваки нови приједлог за измјену изборног законодавства треба да заврши пред том радном групом.

Предсједавајућа Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому Сњежана Новаковић Бурсаћ потврдила је за “Глас Српске” да би прво требало да буде одређено руководство Интерресорне радне групе за измјену законодавства те да након тога почне озбиљан рад у другој половини маја.

- Очекујем доста приједлога, али, ипак, ће бити кључна политичка воља - нагласила је Новаковић Бурсаћ која је именована за члана тог тијела.

Са члановима из бошњачких и хрватских странака те опозицијом из Српске у Парламенту БиХ јуче нисмо успјели да ступимо у контакт.

Замјеник предсједавајућег Дома народа Драган Човић прије неколико дана је рекао да до краја јуна, према мостарском споразуму ХДЗ-а и СДА, треба усвојити измјене, те нагласио да заступа став о цјеловитој доради изборног законодавства, које би укључивало и одлуке Европског суда у Стразбуру и Уставног суда БиХ.

Први приједлог о формирању нове радне групе није добио подршку јер је било предвиђено да само у њој буду по три посланика и делегата из СНСД-а, ХДЗ-а БиХ и СДА, те три представника Савјета министара. На крају, мјеста су направљена и за опозиционе посланике у Представничком дому, али не и за представнике Централне изборне комисије (ЦИК) БиХ.

ЦИК

Иако је дио парламентараца и струке изразио незадовољство због тога што сада, први пут, у Интерресорној радној групи нема столице за чланове ЦИК-а БиХ, коначна одлука није промијењена и то због противљења СНСД-а и ХДЗ-а, који оспоравају садашњи састав ЦИК-а, те ће само по потреби бити консултовани. Из ЦИК-а су, с друге стране, потврдили да пишу своју верзију, увјерени да најбоље познају недостатке Изборног закона.  

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана