Коначно ничу мостови на Сави, код Градишке и Раче

Ведрана Кулага
Коначно ничу мостови на Сави, код Градишке и Раче

Бањалука - Градња моста на Сави код Градишке требало би да почне 9. октобра, само дан након што, како је најављено, буде положен камен темељац за изградњу моста код Раче, који ће бити дио аутопута који ће повезивати Бањалуку и Београд.

Прича о изградњи моста код Градишке траје од 2004. године, а уговор су коначно половином јула потписали званичници БиХ и предузећа “Хрватске цесте” са представницима компаније “Интеграл инжењеринг” из Лакташа, која је, у конзорцијуму са фирмама “Ђуро Ђаковић монтажа” и “Загреб-монтажа”, доставила најповољнију понуду од 23,49 милиона евра на тендер за реализацију тог важног пројекта.

Вриједност радова је 19,54 милиона евра без ПДВ-а. Мост ће бити дуг 426 метара, а широк 22,6 метара и имаће по двије коловозне траке у сваком смјеру. Уговором је предвиђено да радови, од увођења извођача у посао, треба да буду завршени у року од 30 мјесеци.

У Министарству комуникација и транспорта БиХ јуче су рекли да извођач, према договорима, има рок од 105 дана да започне са радовима, односно да је крајњи рок друга половина октобра, али да очекују да ће почети и раније, јер “нема ништа што би могло да угрози пројекат”.

Званичници Републике Српске раније су нагласили да ће градња моста на Сави код Градишке дати пуни смисао аутопуту Градишка - Бањалука, јер ће тај први аутопут у Српској бити повезан на паневропски коридор десет и аутопут Београд - Загреб, а тим на мрежу аутопутева западне Европе.

Министар саобраћаја и веза Републике Српске Неђо Трнинић истакао је за “Глас Српске” да је обавијештен да је почетак радова планиран 9. октобра.

- Ријеч је о веома важном пројекту који дуго чекамо и на којем инсистира и Европска комисија која нам је помогла - рекао је Трнинић.

Република Српска чека још један мост на Сави, и то код Бијељине, односно Раче. Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик најавио је у петак да чланови Предсједништва 8. октобра одлазе у Београд на састанак код предсједника Србије Александра Вучића када ће доћи и предсједник Турске Реџеп Тајип Ердоган. Тада треба да буде озваничена градња првог дијела будућег аутопута од Београда према Сарајеву.

- Ми ћемо доћи касније током тог догађаја. Тај дан биће положен и камен темељац за изградњу моста на Сави код Раче, гдје би се градио мост који ће бити у димензијама аутопута и промовисали бисмо почетак извођења радова на траси од Кузмина до Раче и даље према Бијељини и спој са аутопутем који смо већ довели до Добоја - рекао је Додик.

Српска је, према ријечима надлежних, убрзала припреме за изградњу аутопута који треба да је, преко Посавине и Семберије, повеже са Србијом, а томе у прилог иде информација која је и разматрана у Народној скупштини РС, у којој пише да је циљ да та дионица буде завршена до 2025. године.

Србија ће, према ранијим најавама, финансирати и изградњу моста на Рачи, вриједног око 100 милиона евра, те помоћи изградњу дионице од границе са Србијом до Бијељине. Дионица Брчко - Бијељина - граница Србије дуга је 31 километар, пише у документима “Аутопутева Републике Српске”.

Међудржавни споразум за изградњу моста на Рачи треба да буде одобрен и у институцијама на нивоу БиХ.

Трасе

Милорад Додик у фебруару ове године је, након састанка с надлежним министрима у БиХ у вези с понудом Турске за изградњу аутопута, потврдио да је усаглашена јединствена траса која ће бити формално предложена турским властима. Представници Србије су још у децембру лани с турском компанијом “Ташјапи” потписали комерцијални уговор за пројектовање и изградњу прве дионице аутопута. Предвиђено је да се двије кружне дионице аутопута из двије земље спајају у близини Бијељине и Вишеграда.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана