Комшић укорио Загреб иако је истрага обустављена

Дарко Момић
Комшић укорио Загреб иако је истрага обустављена

Сарајево - Хрватски члан Предсједништва БиХ Жељко Комшић, након што је Предсједништво од Министарства безбједности БиХ добило Информацију у вези с наводима о активностима хрватске Сигурносно-обавјештајне агенције (СОА) о врбовању селефија у БиХ, затражио је од званичника Хрватске да “обуставе прогон грађана БиХ”.

- Члан Предсједништва БиХ Жељко Комшић још једном позива правосудне и безбједносне агенције БиХ да заштите држављане БиХ који се налазе на удару обавјештајних служби других држава - саопштено је јуче из Комшићевог кабинета.

Овај Комшићев апел пласиран је након што је Тужилаштво БиХ обуставило истрагу против више званичника и новинара због навода да су умијешани у аферу “Селефије”. Сама информација која је достављена Предсједништву повјерљивог је карактера па је чудно да на основу ње Комшић позива Хрватску да “обустави прогон”.

Срђан Перишић, савјетник српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика каже да му није јасно на основу којих информација и доказа је Комшић упутио својеврстан укор званичном Загребу. Перишић истиче да у информацији коју су добили чланови Предсједништва нема никаквих конкретних доказа о наводном врбовању селефија од стране неких страних обавјештајних служби.

- Та информација садржи паушалне тврдње о наводном врбовању, али без конкретних доказа, чиме се практично потврђује да су све те тврдње пласиране из политичких разлога - каже Перишић.

Поред тога, наставља наш саговорник, Комшић овим потезом показује да не штити БиХ, већ искључиво Бошњаке, јер не поштује институције БиХ.

- Он тражи од званичника Хрватске да обуставе прогон грађана БиХ, иако је Тужилаштво БиХ као надлежан орган да о томе суди, рекло да није било никаквог прогона и обуставило је истрагу против лица која су јавно прозвана да су учествовала у наводној афери. Без обзира шта ја лично мислио о министру безбједности или Тужилаштву БиХ, ипак је одлука тужилаштва мјеродавнија и изнад информације Министарства безбједности - каже Перишић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана