Komšić ukorio Zagreb iako je istraga obustavljena

Darko Momić
Komšić ukorio Zagreb iako je istraga obustavljena

Sarajevo - Hrvatski član Predsjedništva BiH Željko Komšić, nakon što je Predsjedništvo od Ministarstva bezbjednosti BiH dobilo Informaciju u vezi s navodima o aktivnostima hrvatske Sigurnosno-obavještajne agencije (SOA) o vrbovanju selefija u BiH, zatražio je od zvaničnika Hrvatske da “obustave progon građana BiH”.

- Član Predsjedništva BiH Željko Komšić još jednom poziva pravosudne i bezbjednosne agencije BiH da zaštite državljane BiH koji se nalaze na udaru obavještajnih službi drugih država - saopšteno je juče iz Komšićevog kabineta.

Ovaj Komšićev apel plasiran je nakon što je Tužilaštvo BiH obustavilo istragu protiv više zvaničnika i novinara zbog navoda da su umiješani u aferu “Selefije”. Sama informacija koja je dostavljena Predsjedništvu povjerljivog je karaktera pa je čudno da na osnovu nje Komšić poziva Hrvatsku da “obustavi progon”.

Srđan Perišić, savjetnik srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika kaže da mu nije jasno na osnovu kojih informacija i dokaza je Komšić uputio svojevrstan ukor zvaničnom Zagrebu. Perišić ističe da u informaciji koju su dobili članovi Predsjedništva nema nikakvih konkretnih dokaza o navodnom vrbovanju selefija od strane nekih stranih obavještajnih službi.

- Ta informacija sadrži paušalne tvrdnje o navodnom vrbovanju, ali bez konkretnih dokaza, čime se praktično potvrđuje da su sve te tvrdnje plasirane iz političkih razloga - kaže Perišić.

Pored toga, nastavlja naš sagovornik, Komšić ovim potezom pokazuje da ne štiti BiH, već isključivo Bošnjake, jer ne poštuje institucije BiH.

- On traži od zvaničnika Hrvatske da obustave progon građana BiH, iako je Tužilaštvo BiH kao nadležan organ da o tome sudi, reklo da nije bilo nikakvog progona i obustavilo je istragu protiv lica koja su javno prozvana da su učestvovala u navodnoj aferi. Bez obzira šta ja lično mislio o ministru bezbjednosti ili Tužilaštvu BiH, ipak je odluka tužilaštva mjerodavnija i iznad informacije Ministarstva bezbjednosti - kaže Perišić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana