Комшић: Шмит нема слику о стању у БиХ, а Меркелова шаље лоше сигнале (Исправљено)

Срна
Комшић: Шмит нема слику о стању у БиХ, а Меркелова шаље лоше сигнале (Исправљено)

САРАЈЕВО - Предсједавајући Предсједништва БиХ Жељко Комшић изјавио је данас у Сарајеву да "високи представник у БиХ Кристијан Шмит још нема комплетну слику о стању у БиХ", те да је можда дошао са предрасудама које, како каже, не одговарају реалности.

Након састанка са Шмитом, Комшић је рекао да се нису сагласили о рјешењима за измјене Изборног закона.

"Рекао сам му да има овлаштења и за наметање изборног закона, али да сноси одговорност за посљедице. Предали смо му папир који се тиче декриминализације изборног процеса, односно оно што би требало учинити да би БиХ добила поштеније изборне резултате", навео је Комшић.

Према његовим ријечима, током састанка су се осврнули и на приче о мирној дисолуцији БиХ, о којој поједини политичари говоре.

"Влада Њемачке је раније рекла да све ово што ми живимо у БиХ једноставно постаје проблем јер се код нас прича о конститутивности почиње користити о дисолуцији и рекао сам му да је /Милорад/ Додик примјер тога. Када говоримо о мирној дисолуцији, онда се разговори о таквом питању код нас одвијају пушкама, тенковима и топовима и то апсолутно не може бити спроведено", тврди Комшић.

Он се осврнуо и на одлазак њемачког канцелара Ангеле Меркел у Београд, оцијенивши да је то знак да Меркелова даје подршку политици предсједника Србије Александра Вучића.

"Њемачка канцеларка је одабрала такав формат сусрета, не знам зашто. Код Вучића је отишла да му да још једном подршку, што сматрамо да је лоше и да шаље лоше сигнале, али то је тако. Не видим други разлог зашто је канцеларка ишла Вучићу на ноге осим тога. Као компензација том сусрету, одабран је сусрет с осталим премијерима у Тирани и Тегелтија је отишао на тај сусрет", оцијенио је Комшић.

Он је поручио и да се од Србије "не може правити газда на Балкану, те да све земље морају имати равноправан третман".

"Од такве озбиљне земље као што је Њемачка и озбиљне особе као што је Меркелова очекујете да су добро информисани и да им је тешко изнијети погрешну слику. Немам дилеме да у институцијама у Берлину недостају неке информације, само је питање шта је циљ те политике. Ако је циљ правити од Србије регионалног шефа, то неће ићи. То сам рекао и Шмиту. Можемо бити једнаки и само на тој основи можемо разговарати. Нема више газда на Балкану", мишљења је Комшић.

Напомена

Уклоњен је дио текста у првом пасосу у коме се тврди да је њемачки дипломата Кристијан Шмит “(нелегално изабран)”. Ово је вијест агенције Срна.

Управни одбор Савјета за провоћење мира именовао је Кристијана Шмита за новог високог представника у Босни и Херцеговини 27.5.2021. године, након што је претходни високи представник Валентин Инцко поднио оставку.

Јасно дефинисана процедура именовања високог представника не постоји. Чињеница да именовање Шмита није потврдио Савјет безбједности УН-а не чини га “нелегитимним” или “нелегално изабраним”. Више детаља у анализи портала Рескринкавање.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана