Комшић искористио Алкалаја за своје хирове

Ведрана Кулага Симић
Комшић искористио Алкалаја за своје хирове

САРАЈЕВО - Одлука Савјета безбједности УН којом је мандат ЕУФОР-а у БиХ, као једног од гараната стабилности, продужен за још годину дана, остала је у сјенци дипломатског скандала у режији хрватског члана Предсједништва Жељка Комшића, који је искористио амбасадора БиХ у тој међународној организацији Свена Алкалаја, иза чијег именовања и стоји, да би земљама чланицама наметнуо личне ставове као да је иза њих цијела БиХ.

Став је то домаћих политичких аналитичара, али и дијела политичара, међу којима има и оних из СДА, из које је и министарска иностраних послова БиХ Бисера Турковић, која је и покушала, уочи сједнице Савјета, излобирати да се она обрати видео-линком из Сарајева, умјесто Алкалаја, који има столицу у Њујорку. Алкалај је у говору који је прочитао на сједници оштро критиковао Кристијана Шмита, који се налази на позицији високог представника у БиХ, оптуживши га да је предузео радње супротне Дејтонском споразуму и Уставу БиХ, доводећи је у стање дестабилизације.

Он је, између осталог, истакао да је Шмит у потпуности уништио принцип владавине права који подразумијева равноправност свих пред законом, те да је наметањем измјена изборних правила по завршетку избора преварио све бираче у БиХ. Шмита је оптужио да је све урадио у сарадњи са Хрватском.

Алкалај, међутим, није имао ни одобрење да говори јер говор, како налажу процедуре, није усаглашен у Предсједништву БиХ, а спекулише се да за њега није знао ни бошњачки члан Шефик Џаферовић (СДА). Сам Џаферовић јуче је изјавио да не треба атаковати на кредибилитет високог представника, али да то не значи да не треба критиковати поједине одлуке.

- Та критика мора бити утемељена на истини, мора бити објективна, мора се водити рачуна о мјесту и контексту гдје се изговара - рекао је Џаферовић, подсјећајући да су Комшић и он упутили апелације Уставном суду поводом Шмитових одлука у вези са изборима.

За политичког аналитичара Данијела Видовића нема дилеме. За “Глас” каже да је Алкалај по налогу свог шефа Жељка Комшића изнио његов приватни став, а не став надлежних институција БиХ за спољну политику.

- То је само по себи скандалозно. Оно што је занимљиво у овом случају је да се Комшић овом приликом сложио са ставом Руске Федерације. Комшић је овим потезом додатно потврдио своју радикалну великобошњачку позицију и додатно закомпликовао нарушене политичке односе - казао је Видовић.

Професор политичких наука на Универзитету у Источном Сарајеву Срђан Перишић оцијенио је да је продужење мисије ЕУФОР-а “Алтеа” очекивано и у складу са интересима Српске, која у БиХ игра улогу у стабилизацији ситуације. С друге стране, сматра да је сједница Савјета безбједности општа “рашомонијада”, која, како каже, осликава ситуацију у БиХ и свијету.

- Преко Алкалаја се показало да бошњачка сарајевска елита нема никакву политику, као и да су се одувијек ослањали на странце. Спољна политика у Сарајеву је злоупотријебљена од унутрашњих структура СДА и осталих, које су час подржавале Шмита, а час га оптуживале, што показује да Шмит нема ни легитимитет нити легалитет - рекао је Перишић.

Из Комшићевог кабинета, до закључења овог броја “Гласа Српске”, није стигао одговор на питање да ли он стоји иза говора, односно реченица које је на сједници Савјета безбједности УН изговорио Алкалај.

Став бројних званичника Српске, која не признаје Шмита јер није именован у складу са процедурама, јесте да су се Бошњаци окренути против њега чим је наметнуо одлуке које им не иду у корист, тврдећи да нису у складу са Уставом, док су раније аплаудирали кад је на исти начин наметао одлуке штетне по Српску и српски народ.

Груба злоупотреба

Није изостало реаговање ни Хрватског народног сабора (ХНС). У јучерашњем саопштењу су подвукли да је Свен Алкалај грубо злоупотријебио позицију, те да није говорио у име БиХ, поготово не у име хрватског народа.

- Посљедњом изјавом у личном својству добио је подршку искључиво најрадикалнијих бошњачких представника који стално заговарају кршење Дејтонског споразума, чиме је поново доказао да је њихова марионета - наведено је у саопштењу, уз позив на одустајање од радикалних политика и враћање консензусу у спољној политици.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана