Командант ЕУФОР-а за аустријски лист појаснио ситуацију у БиХ: Плацер спалио сарајевске илузије

Вељко Зељковић
Командант ЕУФОР-а за аустријски лист појаснио ситуацију у БиХ: Плацер спалио сарајевске илузије

БАЊАЛУКА - Став команданта војне мисије ЕУФОР-а, аустријског генерала Александера Плацера о политичкој и безбједносној ситуацији у БиХ, представља један реалан и веома уравнотежен поглед на тренутно стање у БиХ, а који умногоме одудара од онога како га покушавају приказати бошњачки политичари у посљедње вријеме.

Истакао је ово за “Глас Српске” професор уставног права на Универзитету у Источном Сарајеву, Радомир Лукић, поводом интервјуа који је Плацер дао за аустријски лист “Стандард”, а приликом ког се он осврнуо на тренутну ситуацију у БиХ, захтјеве да се у Брчко пошаљу трупе ЕУФОР-а, али и на могућност да се Српска повуче из Оружаних снага БиХ.

Плацер је рекао да не види “никакву класичну војну пријетњу у БиХ” те одбацио могућност пребацивања војних трупа у Брчко, а како су предложили поједини бошњачки политичари и аналитичари, попут лобисте Данијела Сервера.

- Општа безбједносна ситуација у земљи је стабилна, а слање додатних трупа у Брчко прије би довело до ескалације него до деескалације политичких прилика - поручио је Плацер у овом интервјуу.

Појаснио је да се међународна заједница изјаснила против окупацијског сценарија тако што је одговорност за државу препустила домаћим властима те навео како не види потребу да се то мијења.

Поводом изјава српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика, да ће се Српска повући из ОС БиХ, Плацер је рекао да “заједничка војска није утемељена на Дејтонском мировном споразуму”.

Према ријечима Радомира Лукића, бошњачки политичари желе да остваре своје ратне планове уз помоћ иностраног фактора те стога константно покушавају направити што већу хистерију у земљи и на међународном плану, а како би у политички живот вратили високог представника Кристијана Шмита, али и у читаву ту причу увукли снаге ЕУФОР-а тако што би се оне распоредиле у Брчком, а због наводних сецесионистичких тежњи из Републике Српске.

- У ствари бошњачка страна на овај начин жели поцепати Српску на два дела. Шире лажне вести о наводној опасности од избијање оружаног сукоба, а у ствари они су ти који га призивају говорећи како “вреди мрети за своју идеју”. Плацер је, међутим, изнео реалну слику стања у БиХ, и као војник је проценио да нема никакве војне опасности. Може се видети и да он на све гледа и као неко ко мора мало и политички промишљати о ситуацији у БиХ. То се може видети из његове изјаве о Оружаним снагама БиХ, да уколико Српска пожели да се повуче из Оружаних снага БиХ, нико на то неће моћи утицати, те да је то ствар политичких договора - навео је Лукић.

МУП Српске и дуге цијеви

Плацер је прокоментарисао и вјежбу коју је Министарство унутрашњих послова Српске недавно одржало на Јахорини, поручивши да не види никакав проблем што су тада коришћене дуге цијеви, јер оне одговарају међународним стандардима.

- И у Аустрији имамо дуге цијеви - рекао је он.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана