Komandant EUFOR-a za austrijski list pojasnio situaciju u BiH: Placer spalio sarajevske iluzije

Veljko Zeljković
Komandant EUFOR-a za austrijski list pojasnio situaciju u BiH: Placer spalio sarajevske iluzije

BANjALUKA - Stav komandanta vojne misije EUFOR-a, austrijskog generala Aleksandera Placera o političkoj i bezbjednosnoj situaciji u BiH, predstavlja jedan realan i veoma uravnotežen pogled na trenutno stanje u BiH, a koji umnogome odudara od onoga kako ga pokušavaju prikazati bošnjački političari u posljednje vrijeme.

Istakao je ovo za “Glas Srpske” profesor ustavnog prava na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu, Radomir Lukić, povodom intervjua koji je Placer dao za austrijski list “Standard”, a prilikom kog se on osvrnuo na trenutnu situaciju u BiH, zahtjeve da se u Brčko pošalju trupe EUFOR-a, ali i na mogućnost da se Srpska povuče iz Oružanih snaga BiH.

Placer je rekao da ne vidi “nikakvu klasičnu vojnu prijetnju u BiH” te odbacio mogućnost prebacivanja vojnih trupa u Brčko, a kako su predložili pojedini bošnjački političari i analitičari, poput lobiste Danijela Servera.

- Opšta bezbjednosna situacija u zemlji je stabilna, a slanje dodatnih trupa u Brčko prije bi dovelo do eskalacije nego do deeskalacije političkih prilika - poručio je Placer u ovom intervjuu.

Pojasnio je da se međunarodna zajednica izjasnila protiv okupacijskog scenarija tako što je odgovornost za državu prepustila domaćim vlastima te naveo kako ne vidi potrebu da se to mijenja.

Povodom izjava srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, da će se Srpska povući iz OS BiH, Placer je rekao da “zajednička vojska nije utemeljena na Dejtonskom mirovnom sporazumu”.

Prema riječima Radomira Lukića, bošnjački političari žele da ostvare svoje ratne planove uz pomoć inostranog faktora te stoga konstantno pokušavaju napraviti što veću histeriju u zemlji i na međunarodnom planu, a kako bi u politički život vratili visokog predstavnika Kristijana Šmita, ali i u čitavu tu priču uvukli snage EUFOR-a tako što bi se one rasporedile u Brčkom, a zbog navodnih secesionističkih težnji iz Republike Srpske.

- U stvari bošnjačka strana na ovaj način želi pocepati Srpsku na dva dela. Šire lažne vesti o navodnoj opasnosti od izbijanje oružanog sukoba, a u stvari oni su ti koji ga prizivaju govoreći kako “vredi mreti za svoju ideju”. Placer je, međutim, izneo realnu sliku stanja u BiH, i kao vojnik je procenio da nema nikakve vojne opasnosti. Može se videti i da on na sve gleda i kao neko ko mora malo i politički promišljati o situaciji u BiH. To se može videti iz njegove izjave o Oružanim snagama BiH, da ukoliko Srpska poželi da se povuče iz Oružanih snaga BiH, niko na to neće moći uticati, te da je to stvar političkih dogovora - naveo je Lukić.

MUP Srpske i duge cijevi

Placer je prokomentarisao i vježbu koju je Ministarstvo unutrašnjih poslova Srpske nedavno održalo na Jahorini, poručivši da ne vidi nikakav problem što su tada korišćene duge cijevi, jer one odgovaraju međunarodnim standardima.

- I u Austriji imamo duge cijevi - rekao je on.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana