Код избјеглица пронађен нацрт руте која води у БиХ

Г. Маунага, Ж. Домазет
Код избјеглица пронађен нацрт руте која води у БиХ

Сарајево, Бањалука - Нова рута миграната тренутно иде ка Хрватској, али је претпоставка да ће ова земља, након што прими предвиђени број избјеглица, затворити границу, што би избјеглички талас преусмјерило на БиХ, која би умјесто транзитног подручја постала сабирни центар.

Рекао је то "Гласу Српске" вршилац дужности директора Службе за послове са странцима БиХ Изет Низам, додавши да због доласка зиме БиХ неће бити транзитна земља него сабирни центар за избјеглице.

- Велике групе миграната и избјеглица из земаља Блиског истока прећи ће границу БиХ на подручју Семберије, односно на истоку РС, због чега смо у сарадњи са МУП-ом РС у Бањалуци формирали штаб у који су ушли и представници Цивилне заштите, Црвеног крста и Министарства за избјеглице и расељена лица - истакао је Низам.

Наглашава да ће вјероватно бити активирана и стара мигрантска рута правцем Македонија-Косово-Црна Гора-Требиње.

- Ту већ имамо појединачне покушаје улазака сиријских држављана. Могуће је да се ради о пробама јер је то одлично уходана рута. Имамо информацију из Хрватске да је једна породица тамо дошла тим потезом и да су код њих нашли уцртане руте кретања. Могуће је и да та рута из Требиња буде продужена до Бијељине с циљем развлачења и слабљења безбједносних снага - каже Низам.

Истакао је да је састанак са свим безбједносним институцијама заказан за петак, када ће бити формирано једно тијело за координацију.

- Инспектори Службе за послове са странцима су 24 часа на терену, а Хрватска је ангажовала 20.000 полицајаца на граници - казао је Низам.

До промјене руте којом се мигранти покушавају дочепати ЕУ дошло је након што је Мађарска затворила границу са Србијом. Око 300 избјеглица из Сирије, Авганистана и других земаља јуче је на граничном прелазу Шид-Товарник ушло у Хрватску, гдје се до краја дана очекивао улазак више од 1.000 миграната. Хрватска би према приједлогу Европске комисије требало да прихвати око 3.000 људи.

Портпарол Граничне полиције БиХ Санела Дујковић каже да веће групе миграната и избјеглица јуче нису прешле границу БиХ, али да су сачињени локални и регионални оперативни планови за случај њиховог масовног прилива. Додала је да се ситуација на граничним прелазима може мијењати из часа у час, те да су до сада забиљежени појединачни покушаји илегалног преласка границе. Начелник кабинета директора Граничне полиције Радиша Самарџија рекао је да је усвојен план хитних мјера за обезбјеђење додатних капацитета, контролу и управљање приливом масовног броја миграната.

Министар безбједности БиХ Драган Мектић рекао је да ће разговарати са министром унутрашњих послова Хрватске Ранком Остојићем ако се избјеглице из Србије буду кретале ка БиХ, а затим према Хрватској.

- Неколико аутобуса са избјеглицама ушло је из Србије у Хрватску и док год буде функционисала та рута, ми нећемо бити озбиљније угрожени - рекао је Мектић.

Градоначелник Бијељине Мићо Мићић каже да је за данас заказао сједницу Штаба Цивилне заштите због информација да би избјеглице у БиХ могле ући на подручју Семберије.

- Град нема смјештајне капацитете за већи број људи. Још нисам добио званичну информацију о могућем доласку избјеглица, али сам затражио састанак са Цивилном заштитом како би све било спремно за прихват избјеглица - каже Мићић.

Начелник Зворника Зоран Стевановић каже да за сада нема информација да су избјеглице на путу према граничним прелазима у близини те општине.

- Полиција је од локалних власти ипак тражила обезбјеђивање локација гдје ће бити смјештене избјеглице ако крену према БиХ - каже Стевановић.

Шеф Одјељења за јавну безбједност у Влади Брчко дистрикта Урош Војновић каже да за сада нису забиљежени ни појединачни ни масовни преласци границе.

Избјеглице границу Србије и Хрватске прелазе на граничном прелазу Шид-Товарник, одакле је организован посебан воз за Загреб. Они намјеравају да преко Словеније стигну до западне Европе.

- Избјеглицама које буду ушле у Хрватску биће дозвољено да прођу и наставе свој пут ка западној Европи. Хрватска је у потпуности спремна да прихвати или упути те људе гдје они желе да иду, што је очигледно Њемачка или неке скандинавске земље - рекао је премијер Хрватске Зоран Милановић у обраћању парламенту.

Словеначки премијер Миро Церар изјавио је да је Словенија спремна за долазак већег броја избјеглица.

Избјеглице су јуче пробиле ограду на граничном прелазу Хоргош 2 покушавајући да уђу у Мађарску, али их је спријечио велики број припадника мађарске полиције с друге стране.

Деценијски проблем

Изет Низам каже да су миграције и избјеглице највећи проблем у цијелом свијету, а не само у овом региону.

- Сљедећих десет година биће подређено том проблему. Пет милиона људи из афроазијских земаља кренуло је према Европи, што је, поготово у односу на број становника у БиХ, катастрофичан податак - каже Низам.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана