Кинези улажу у пруге, путеве и аеродром

Ведрана Кулага
Кинези улажу у пруге, путеве и аеродром

Бањалука - Министар саобраћаја и веза РС Неђо Трнинић и генерални директор компаније "China Shadong International Economic & Tehnical Cooperation Group" Менг Јан потписали су у недјељу у Бањалуци меморандум о сарадњи којим је предвиђена реализација три важна саобраћајна пројекта за РС.

Потписивању меморандума је присуствовала и премијер РС Жељка Цвијановић, а ријеч је о једној од највећих компанија у Кини која се бави пројектима из области инфраструктуре, од путева, аеродрома до лука.

Кинеска компанија је заинтересована у Српској за склапање комерцијалног уговора за реализацију пројекта унапређења, рехабилитације и изградње жељезничке пруге Бањалука - Нови Град - Добрљин, а стране су сагласне да буду започети преговори у вези са пројектом изградње аутопута Бањалука - Приједор - Нови Град. Прва дионица аутопута Бањалука - Приједор би требало да буде дуга 50, а друга до Новог Града 30 километара.

Трећи пројекат за који постоји интересовање је реновирање и изградња аеродрома Бањалука, а представници Владе РС су изразили спремност да пруже кинеској компанији неопходну помоћ за реализацију њихових намјера. Истакли су да су у "China Shadong International Economic & Tehnical Cooperation Group".

препознали вишегодишње искуство и резултате које постижу у овласти инфраструктуралних пројеката.

Ако постигну договор, потписнице меморандума о сарадњи ће приступити закључењу посебних уговора којима ће се питања од заједничког интереса ближе уредити зависно од изабраног облика сарадње.

Ресорни министар сматра да ће више детаља бити познато до краја фебруара када би требало да буде завршен добар дио пројектне документације.

- Дуго сарађујемо са овом кинеском компанијом, још од прољећа прошле године. Реконструкција пруге би ишла кредитним средствима, а аутопут као концесија. Успјели смо да их заинтересујемо да се укључе и у проширење аеродрома у Бањалуци - рекао је Трнинић и додао да још није позната вриједност пројеката.

Јан је нагласио да је задовољан што је поново у Бањалуци јер, каже, кинески и српски народ везује чврсто пријатељство. Он је рекао да је његова компанија државна и једна од највећих у Кини у области инфраструктуре те да су присутни и у многим другим земљама.

- У Србији радимо дио аутопута, а веома сам срећан што смо успјели да договоримо да у Српској сарађујемо на пројектима аутопута, жељезнице и аеродрома. Сљедећи задатак је да обје стране уложе максималан напор да убрзамо процедуру и почнемо са радовима. Желимо да дамо максималан напор да бисмо помогли РС у даљем развоју - истакао је Јан и додао да се истовремено нада да ће Кина са српским народом и даље развијати пријатељске односе.

Премијер РС Жељка Цвијановић је рекла да је ова сарадња резултат дугогодишњих привредних и политичких разговора између РС и Кине, оцијенивши да је РС отворена за све видове сарадње са кинеским државним компанијама.

- Сигурна сам да ће резултати ускоро бити видљиви. Желимо да наше везе буду чвршће и да резултују новим пројектима - закључила је Цвијановићева.

Представници кинеске компаније претходно су разговарали са предсједником РС Милорадом Додиком. Он је истакао да њихов долазак у Бањалуку представља наставак разговора са кинеским инвеститорима о инвестицијама у привреду РС које је започео посјетом Пекингу у децембру 2015. године. Током састанка су односи између РС и Кине оцијењени као веома добри, а саговорници су се заложили за даље унапређење односа и сарадње.

Додик је током боравка у Кини оцијенио да постоји велико интересовање Кинеза да улажу не само за изградњу путева и електрана у РС него да постоји заинтересованост за улагања у образовање, пољопривреду, туризам и здравство, а да има и оних који су спремни да улажу и у банкарски сектор.

Пројекти

* унапређење, рехабилитација и изградња пруге Бањалука - Нови Град - Добрљин

* изградња аутопута Бањалука - Приједор - Нови Град (прва фаза Бањалука - Приједор)

* реновирање и изградња аеродрома Бањалука

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана