Кесић: Одговорићемо на притиске и пријетње породици Катарине Ристић

Срна
Кесић: Одговорићемо на притиске и пријетње породици Катарине Ристић

БАЊАЛУКА - Шеф Представништва Републике Српске у Вашингтону Обрад Кесић рекао је да ће то дипломатско представништво помоћи српској заједници у Чикагу и околини да адекватно одговори на притиске бошњачких политичара, активиста, организација и удружења на породицу средњошколке Катарине Ристић из Чикага, која је својим радом успјела издејствовати да се у тамошњим уџбеницима промијени лажно писање о рату у БиХ.

Кесић је рекао Срни да су те пријетње и притисци према Ристићима, као и свима који су помогли да се у школском систему прихвате одређене измјене историјских чињеница, неприхватљиви, а поготово оних државних службеника институција БиХ који се мијешају у унутрашња питања школске општине у околини Чикага.

Он је рекао да ће у отклањању ових притисака учествовати и представници из Републике Српске у институцијама БиХ, који разумију да је недопустиво да генерални конзул из Чикага изађе из оквира свог посла и да се, злоупотребљавајући своју позицију, бави се унутрашњим питањима САД.

"У овом случају једне школске општине", рекао је Кесић.

Он је истакао да је јако битно да српска дијаспора у САД увијек зна да има право да демократским путем брани своје интересе када год сматра да је дискриминисана.

"У овом случају, школски програм је био врста дискриминације према српској дјеци, јер је изношен низ лажних материјала и оптужби на рачун српског народа. Одлучност и храброст породице Ристић су у вези с тим били да дигну свој глас користећи своје право у складу са прописима те школске заједнице у Чикагу. Они су истрајали да будуће генерације српске дјеце немају поменуте непријатности и не суочавају се са неправдом као припадници једног народа и заједнице у околини Чикага", рекао је Кесић.

Он је навео да подршка свим члановима српске заједнице у САД, који су на неки начин дискриминисани, треба бити стална обавеза српских представника у дипломатији, али и у заједничких институцијама БиХ.

Школски дистрикт Парк Риџ у Чикагу је након жалбе породице Ристић поријеклом из БиХ промијенио уџбеник историје у којем је раније било наведено да је Србија "извршила агресију на БиХ и да је предсједник Србије Слободан Милошевић одговоран за геноцид у БиХ", док је термин "геноцид" сада замијењен појмом екстремно суров, насилан акт.

Катарина Ристић је рекла да је имала само 15 година када је добила задатак да напише семинарски рад о теми "Геноцид над Бошњацима деведесетих", да је о рату у БиХ знала само оно што јој је испричао отац Ранко, а то је да им је у БиХ запаљено све, да јој је бака Ковиљка силована, па убијена у Возући 1993. године.

Од када су медији објавила да је Катарина промијенила школски програм лажне историје о рату у БиХ, она и њен отац непрекидно добијају пријетње смрћу од исламских организација и појединаца, пренио је "Спутњик".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана