Караџићева одбрана тражи накнаду за додатне радне сате

Агенције
Караџићева одбрана тражи накнаду за додатне радне сате

Сарајево - Питер Робинсон, бранилац Радована Караџића, затражио је од предсједника Механизма за међународне кривичне судове (ММКС) да нареди Уреду регистрара да одговори на ранији захтјев да се адвокатима исплати накнада за додатне сате које су радили током 2019. године, након што је одложено изрицање пресуде.

Бранилац Робинсон је раније током маја 2019. тражио да се исплати накнада за додатни и непредвиђени рад одбране у 2019. години, односно да се размотри промјена одлуке о висини накнаде за одбрану.

У овом захтјеву, Караџићев адвокат Робинсон је рекао како је у прва три мјесеца ове године – када је изрицање пресуде Караџићу било одложено након што се из Апелационог вијећа повукао судија Теодор Мерон – рад судија из Апелационог вијећа и њиховог особља, као и запослених у Уреду тужиоца, био плаћен.

"Ипак, Секретаријат је одбио исплатити правног савјетника за посао који је обавио у овом периоду", навео је Робинсон.

Изрицање правоснажне пресуде бившем предсједнику Републике Српске било је првобитно планирано за децембар 2018., али због промјене у Апелационом вијећу, пресуда којом је Караџић осуђен на доживотну казну затвора за геноцид у Сребреници, прогоне широм БиХ, терорисање грађана Сарајева и узимање припадника УНПРОФОР-а за таоце, изречена је 20. марта ове године.

У Робинсоновом захтјеву је наведено како је правни савјетник у периоду од децембра до изрицања правоснажне пресуде провео преко 100 сати у којима је, између осталог, комуницирао с Караџићем, његовом породицом и члановима Одбране, прегледао материјале и архиве који су постали доступни тек након децембра 2018. године, те припремао одговор на поднесак Тужилаштва.

Секретаријат је, према захтјеву, крајем априла одбио да исплати адвокату накнаду за овај обављени посао.

Појашњено је да је Секретаријат сматрао како је повлачење судије Мерона непредвидива околност, док су обављени задаци одбране, према жалбеној политици, предвиђени те не заслужују додатну накнаду.

Жалбени поступак пред Хашким трибуналом састоји се из три фазе – најаве, улагања и саслушања жалбе – за које су одређене висине накнаде за одбрану, између осталог, и овисно о сложености предмета. Караџићева Одбрана је за све три фазе добила више од милион марака.

Робинсон је у захтјеву навео да, када је бивши предсједник ММКС-а Мерон одредио паушалну суму од 110.000 долара за трећу фазу жалбеног поступка, није разматрано да би правни савјетник морао да изврши те задатке у 2019. години.

"Једноставно, нема разумног оправдања за захтјев да правни савјетник ради три мјесеца бесплатно, док су сви остали учесници жалбеног поступка исплаћени за свој рад у том периоду", стоји у Робинсоновом захтјеву.

Он је предложио да се преиначи одлука Секретаријата, те да Секретаријат правном савјетнику исплати накнаду за обављање додатних 109 сати посла, преноси БИРН БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана