Кампови у Српској нису тема за Брисел

Дарко Момић
Кампови у Српској нису тема за Брисел

Бањалука - Европска комисија изразила је спремност за пружање додатне финансијске и техничке помоћи БиХ, те изразила очекивања да ће БиХ што прије додатно ојачати интерне координацијске капацитете, саопштено је јуче из Министарства безбједности БиХ након састанка представника Европске комисије са делегацијом из БиХ, коју је предводио министар безбједности БиХ Драган Мектић.

У саопштењу је наведено да је закључено да је састанак био изузетно користан, те да су представници Европске комисије изразили захвалност БиХ на досадашњим учињеним напорима на управљању мигрантском кризом у БиХ.

- Министар Драган Мектић састао се са генералним директором Европске комисије за преговоре о сусједству и проширењу, са којим је разговарао о тренутној безбједносној и хуманитарној ситуацији насталој усљед повећаног прилива миграната у БиХ. Он је детаљно информисао представнике Европске комисије о изазовима са којима се БиХ тренутно суочава, а посебно локалне заједнице Унско-санског кантона - наведено је у саопштењу.

На састанку је такође закључено, наведено је даље, да је од суштинског значаја јачање сарадње међународних организација које дјелују у БиХ са властима у БиХ да би мигранти били третирани у складу са међународним правом.

Драган Мектић јуче је кратко за “Глас Српске” рекао да на састанку није уопште било ријечи о томе да буду формирани мигрантски центри на територији Републике Српске, као што су објавили поједини медији.

- Нити сам то нудио, нити је о томе уопште било ријечи - кратко је рекао Мектић.

Он није негирао могућност да се Унско-сански кантон растерети на начин да се мигранти смјесте на друге локације на територији ФБиХ, али је поручио да ће сутра на конференцији за новинаре говорити о детаљима и резултатима састанка.

Предсједништво БиХ на посљедњој сједници је констатовало да БиХ неће бити територија или база за смјештај миграната.

- Предсједништво БиХ констатује да Савјет министара, ни на поновљени захтјев Предсједништва БиХ, није доставио свеобухватан и детаљан план конкретних мјера и активности које је потребно предузети ради рјешавања проблема мигрантске кризе - наведено је у закључцима са сједнице Предсједништва БиХ и додато да је дошло до усложњавања ситуације са мигрантима.

Разговори

Предсједништво БиХ на посљедњој сједници усвојило је закључак да ће покренути разговоре са надлежним органима Србије и Црне Горе с циљем рјешавања питања илегалних миграција.

- Предсједништво БиХ позвало је све надлежне нивое власти да се активно укључе и помогну у рјешавању питања миграната у Унско-санском кантону - закључило је Предсједништво БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана