Калинић: Ово није СДС за којим смо прије 23 године кренули у стварање РС

Срна
Калинић: Ово није СДС за којим смо прије 23 године кренули у стварање РС

Источно Сарајево - Један од посланика првог сазива Народне скупштине Републике Српске Драган Калинић изјавио је да је запрепаштен размјерама политичке издаје на коју су спремни челници СДС-а и осталих странака из Српске, чији су званичници у Сарајеву потписали коалициони споразум са СДА и Демократским фронтом.

"Први пут у историји Републике Српске десило се да једна политичка групација иде у Сарајево да прави коалицију са СДА зато што то хоће, а не зато што мора. А хоће зато што им је неко споља наредио да тако руше институције Републике Српске и оне којима је српски народ већински повјерио да буду на челу тих институција", упозорио је Калинић.

Он сматра да су предсједник СДС-а Младен Босић и "група истомишљеника коју је око себе окупио", стављањем потписа на коалициони споразум са потпредсједником СДА Бакиром Изетбеговићем, "златним љиљаном" Жељком Комшићем и творцем Коалиције "Домовина" Емиром Суљагићем, "издали и све оне који су на протеклим октобарским изборима гласали за СДС".

"Ово није СДС за којим смо прије 23 године кренули у стварање Републике Српске и њених институција. Ово је једна 'ишчашена' групација којој ништа, осим личних интереса, није свето. Ови више личе на неке нове 'Богићевиће', 'Пејановиће' и 'Лазовиће', 'Алијине кооперативне Србе', који су били и остали подршка његовој лажној причи о мултиетничној БиХ", поручио је Калинић, предсједник Савеза за демократску Српску /СзДС/.

Калинић коалирање СДС-а са Изетбеговићем, Комшићем и Суљагићем види као, како каже, наставак провођења "пакленог плана дијела међународне заједнице, чији је коначан циљ рушење дејтонске конструкције БиХ и слом Републике Српске".

"Контуре тог плана назирале су се уочи општих избора, а манифестоване су кроз потписивање споразума такозваних народњачких партија. Сада се тај план реализује кроз сарадњу 'ишчашеног' СДС-а са политичарима који су много пута до сада јавно саопштавали да је рушење Републике Српске њихов задатак и циљ", наводи Калинић.

Он додаје да је више него јасно да Изетбеговић, Комшић и Суљагић имају намјеру да своје циљеве остваре путем одлука у заједничким институцијама власти у Сарајеву.

"Овакво, извитоперено, однарођено, купљено и уцијењено руководство СДС-а неће бити у стању да одбрани ништа, а камоли Републику Српску и њене институције. Напротив, умјесто слободе и борбе за већу самосталност Републике Српске, ова кооперативна интересна група изабрала је предају, дословно и практично", сматра Калинић.

Он је позвао СНСД, ДНС и СП да што је могуће брже изаберу нову владу Републике Српске и тако заштите Српску од свих будућих насртаја новоформиране "пробосанске" коалиције.

"Ово је тренутак да заборавимо међусобне свађе и омразе. Ово је вријеме када сви који желе добро Републици Српској треба да се окупе око предсједника Републике Милорада Додика и подрже његове напоре да одбрани стабилност институција", сматра Калинић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана