Како је приватизована Фабрика глинице из Зворника (III): Смањене милионске обавезе Литванаца

Слободан М. Лукић
Како је приватизована Фабрика глинице из Зворника (III): Смањене милионске обавезе Литванаца

Уговор о продаји "Бирча" потписан је између Дирекције за приватизацију РС и литванске Укио Банко Инвестиционе Групе.

Уговором је извршена продаја 63,86 одсто државног капитала, који према почетном билансу на дан 30. јун 1998. године (књиговодствена вриједност) износи 465.593.860 КМ, али стварна вриједност државног капитала по другим процјенама износила је више од милијарду КМ. Утврђена је купопродајна цијена од 10, 25 милиона КМ уз услове плаћања у року од 25 дана од потписивања уговора. Три милиона КМ и раније уплаћени депозит од 250.000 КМ су урачунати у купопродајну цијену, а купац се обавезао да ће преосталих седам милиона уплатити у року од 90 дана од дана ступања на снагу споразума потписаног са Владом РС, који је потписао тадашњи премијер РС Младен Иванић. Купац је преузео и обавезу улагања у "Бирач" минимално 56,5 милиона КМ у року од три године послије стицања права својине.

Задуживање "Бирча"

Сада се показује сва тежина грешке коју је Влада направила стварајући услове Литванцима да могу преузети фабрику и ући у управљачке структуре, а да при томе нису испунили услове из споразума са Владом, односно нису стекли услове за стицање права својине над "Бирчем". И поред тога што нису власници "Бирча", Литванци врше припреме за покретање производње кроз ремонт постројења. Уложено је укупно 6.475.737 КМ. Проблем је у томе што купац ремонт финансира из кредитних средстава узетих на терет "Бирча". Послије потписивања уговора, иако Литванци нису власници, али су у структурама управљања, нова управа фабрике је увећала кредитну задуженост "Бирча". Одлуком Управног одбора "Бирач" је задужен за нову 7.739.941 КМ на основу кредита узетих од банака. Литванци и даље не улажу ни марку својих средстава, него и даље стављају под хипотеку покретну и непокретну имовину "Бирча".

Прије потписивања уговора укупна задуженост "Бирча" код банака је износила 12,2 милиона КМ, од чега према Влади РС два милиона, Развојној банци милион, Кристал банци 5,2 милиона, а на основу обавезе по кредитима Привредне банке Сарајево 4,04 милиона КМ. Кредити Кристал банке, Развојне банке и дио кредита Привредне банке су репрограмирани на пет година. Интересантно је да је дуг по кредиту Владе у износу од два милиона преузела литванска Балкан инвестмент банка Бањалука на основу уговора о преузимању. Влади РС је јединој враћен дио од укупног преузетог дуга "Бирча".

И од нових девет кредита које је ново руководство "Бирча" са Литванцима на челу узимало на терет "Бирча" једино су враћени или је у току враћање кредита добијеног од Балкан инвестмент банке. За обезбјеђење тих девет кредита Литванци су извршили упис хипотеке првог реда на објекте и опрему "Бирча". И даље није јасно зашто главни ревизор Бошко Чеко обзнањује да гаранције Владе као продавца "Бирча" не стоје, те да финансијски извјештаји садрже материјално значајне погрешне исказе. То директно иде у прилог Литванцима, јер су приликом куповине и потписивања уговора о куповини са овим чињеницама били упознати, па тврдње Литванаца да нису били упознати главни ревизор није могао са сигурношћу провјерити.

Опширније прочитајте у штампаном или електронском издању "Гласа Српске"

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана