Јункер: ЕУ није држава и она то не жели постати

nezavisne.com
Јункер: ЕУ није држава и она то не жели постати

Сарајево - Жан Клод - Јункер, предсједник Европске комисије обратио се данас у Сарајеву бх. парламентарцима након што су му уручени одговори на Упитник ЕК. Јункер се обратио и младима у БиХ.

"Ми дугујемо тој младости да се ангажујемо и снажно проведемо реформе како бисмо им дали бољу будућност", рекао је Јункер. "Олимпијски дух вратиће се у БиХ у Сарајево идуће године одржавањем олимпијског фестивала", подсјетио је Јункер.

"Европа је пуно више од институција власти, она ће у темељу остати мировни пројекат, рекао је Јункер и додао да је Европа уједињење енергије и талената. "Једни од других учимо, Европа нас пуно тога учи о нама самима. Да гледамо даље, нагласио је Јункер.

"Мислим да требамо престати говорити о Сједињеним европским државама, европљани не желе једну државу, желе задржати своје позиције, објаснио је Јункер.

"У Европи имамо различитост и те различитости нас оплемењују", рекао је Јункер и додао да он воли бити Луксембуржанин, али да жели бити и европљанин. "То нема незе са национализмом", истакао је и додао да бити европљанин значи борити се против нетолеранције.

"Када се бавите политиком онда гледате у ретровизор", рекао је Јункер, и поновио да је мир пуно више него потпис споразума. "Мир то је свакодневна борба", реко је Јункер, додавши да је за то потребна храброст како бисмо надишли непријатељства.

"Снага права већа је од снаге оружја. ЕУ није држава и она то не жели постати", поновио је Јункер уз напомену да владавина права није опција већ је то обавеза.

"Не можете купити правду и без борбе против корупције нема владавине права, треба испоштовати одлуке судова. Овдје мислим на измјену вашег Изборног закона", рекао је Јункер. Одлуке суда се морају провести, ако то не учините бићете у блокади, морате напоравити компромис. Потребна је и једна политичка дебата, нагласио је Јункер у обраћању бх. парламентарцима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана