Јосип Грубеша, министар правде БиХ: Мектићев приједлог ништа не рјешава

Ж. Д.
Јосип Грубеша, министар правде БиХ: Мектићев приједлог ништа не рјешава

САРАЈЕВО - Министар правде БиХ Јосип Грубеша рекао је за "Глас Српске" да Приједлог закона о престанку мандата Високог судског и тужилачког савјета (ВСТС) БиХ у садашњем саставу који је усвојен на приједлог СДС-овог Драгана Мектића у Представничком дому Парламента БиХ и упућен Дому народа на усвајање по хитном поступку не рјешава ништа.

Грубеша појашњава да је чланом 10. Закона о управи јасно прописано да је један од послова органа управе и предлагање и давање препорука из области законодавства, док је Уставом БиХ прописано да Парламент БиХ доноси законе потребне ради спровођења одлука Предсједништва или ради обављања надлежности Парламента БиХ према овоме Уставу.

- Јасно је направљена разлика између стубова власти у погледу послова које треба да обављају. Извршна власт треба да предлаже законе, а Парламент да их усваја или не усваја. Међутим, пречесто нам се у посљедње вријеме догађа да чланови Парламента БиХ предлажу законе, што није добро за систем у којем у извршној власти имамо стручњаке за писање прописа, радимо процјене утицаја прописа и јавне консултације, а онда нам прописе мијењају директно у законодавној власти гдје нас и не питају за мишљење нити га уважавају. У више наврата у протеклом периоду је то нанијело државној управи више штете него користи - констатовао је Грубеша.

Истиче да је такав случај и са Мектићевим приједлогом.

- У нашем народу стоји изрека "папир трпи све", али то мора стати. Не трпи. Посљедице лошег закона или закона који није системски су несагледиве и озбиљне - истакао је Грубеша.
Констатује да су активности о измјенама и допунама Закона о ВСТС-у  интензивиране  након почетка Структуралног дијалога у БиХ.

- Јасно је  да је потребно системски приступити овом закону и сачинити текст који ће бити трансформација овог ВСТС-а у друго које више одговара потребама друштва и стандардима, препорукама и мишљењима Венецијанске комисије и представника Европске мреже правосудних савјета. У суштини оно што је потребно јесте успостављање равнотеже између заштите класичних начела независности и непристрасности и савремене потребе за транспарентношћу, ефикасношћу и учинку система правосуђа - закључује Грубеша.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана