Јединство на испиту и у власти и у опозицији

Дарко Момић
Јединство на испиту и у власти и у опозицији

БАЊАЛУКА - Шеста редовна сједница Народне скупштине РС показала је пукотине унутар владајуће коалиције, али и међу опозиционим странкама, јер су посланици ДНС-а за разлику од осталих чланица владајуће коалиције гласали против неколико тачака дневног реда, док су с друге стране посланици ПДП-а демонстрирали нејединство у опозиционим редовима тиме што су супротно од колега из СДС-а подржали неколико предложених аката владајуће коалиције.

Упркос трзавицама, скупштинска већина је комотна што најбоље свједочи чињеница да су акти које није подржао ДНС усвојени са 49 гласова подршке. Посланици странке Марка Павића нису подржали Извјештај о пословању Инвестиционо-развојне банке РС и фондова за 2018. годину и били су суздржани приликом гласања да би потом на још веће изненађење били против Извјештаја Гарантног фонда РС за прошлу годину. На питање зашто су о ове двије тачке дневног реда гласали супротно од осталих странака владајуће коалиције, шеф Клуба посланика ДНС-а Дарко Бањац кратко је рекао да из ове странке до даљег не дају изјаве.

- Унутарстраначки договор је да не дајемо никакве изјаве док се не ријеше неке ствари - био је кратак Бањац.

За разлику од њега, шеф посланика ПДП-а Перица Бундало каже да је више него очигледно да се нешто крупно дешава у односима између ДНС-а и осталих чланица владајуће коалиције, прије свега СНСД-а.

- И у Народној скупштини се примјећује да у тим односима не влада хармонија, а да нешто не штима видјело се на посљедњој сједници када су посланици ДНС-а петнаестак минута каснили на гласање да би потом на неким тачкама гласали другачије, него њихови коалициони партнери - каже Бундало.

На примједбу зашто приговара посланицима ДНС-а што не гласају као и њихови коалициони партнери када су и посланици ПДП-а на неколико тачака гласали другачије него партнери из СДС-а, Бундало каже да то није исто.

- Ми смо од почетка овог мандата заузели курс да се не договарамо у вези са гласањем осим када је ријеч о крупним питањима која захтијевају да се покаже јединство. Та нека техничка питања или ствари као што су овај или онај закон или неки други акт нису нешто што захтијева усаглашавање. У принципу ми гласамо за све закључке и амандмане СДС-а, као што и они гласају за наше и то је један вид међусобне подршке, а у вези са питањем појединачних закона или других аката није нужно да увијек гласамо исто - објашњава Бундало.

Оно што такође упада у очи када је ријеч о гласању на посљедњој сједници НСРС, јесте чињеница да је посланик коалиције Заједно за БиХ Бегија Смајић која је једина од три посланика ове коалиције присуствовала “Дану за гласање” по свим тачкама била суздржана, осим по једној. Смајићева је у оквиру посљедње тачке дневног реда Избор и именовања подржала само избор Расима Диздаревића за члана Управног одбора РТРС-а.

Гласао грешком

Посланик СДС-а Зоран Видић гласао је против закључка сопствене странке у вези са РТРС-ом, али каже да није ријеч ни о каквом размимоилажењу са странком, већ о грешци.

- Став странке је био да гласамо против Извјештаја о раду РТРС-а. Нисам добро чуо предсједника скупштине, па ми се учинило да се гласа о извјештају РТРС-а, а не о нашем амандману и гласао сам против. Доста ми је што су ме зезали ови моји из клуба, не морате сад и ви то писати - покајнички каже Видић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана