Jedinstvo na ispitu i u vlasti i u opoziciji

Darko Momić
Jedinstvo na ispitu i u vlasti i u opoziciji

BANjALUKA - Šesta redovna sjednica Narodne skupštine RS pokazala je pukotine unutar vladajuće koalicije, ali i među opozicionim strankama, jer su poslanici DNS-a za razliku od ostalih članica vladajuće koalicije glasali protiv nekoliko tačaka dnevnog reda, dok su s druge strane poslanici PDP-a demonstrirali nejedinstvo u opozicionim redovima time što su suprotno od kolega iz SDS-a podržali nekoliko predloženih akata vladajuće koalicije.

Uprkos trzavicama, skupštinska većina je komotna što najbolje svjedoči činjenica da su akti koje nije podržao DNS usvojeni sa 49 glasova podrške. Poslanici stranke Marka Pavića nisu podržali Izvještaj o poslovanju Investiciono-razvojne banke RS i fondova za 2018. godinu i bili su suzdržani prilikom glasanja da bi potom na još veće iznenađenje bili protiv Izvještaja Garantnog fonda RS za prošlu godinu. Na pitanje zašto su o ove dvije tačke dnevnog reda glasali suprotno od ostalih stranaka vladajuće koalicije, šef Kluba poslanika DNS-a Darko Banjac kratko je rekao da iz ove stranke do daljeg ne daju izjave.

- Unutarstranački dogovor je da ne dajemo nikakve izjave dok se ne riješe neke stvari - bio je kratak Banjac.

Za razliku od njega, šef poslanika PDP-a Perica Bundalo kaže da je više nego očigledno da se nešto krupno dešava u odnosima između DNS-a i ostalih članica vladajuće koalicije, prije svega SNSD-a.

- I u Narodnoj skupštini se primjećuje da u tim odnosima ne vlada harmonija, a da nešto ne štima vidjelo se na posljednjoj sjednici kada su poslanici DNS-a petnaestak minuta kasnili na glasanje da bi potom na nekim tačkama glasali drugačije, nego njihovi koalicioni partneri - kaže Bundalo.

Na primjedbu zašto prigovara poslanicima DNS-a što ne glasaju kao i njihovi koalicioni partneri kada su i poslanici PDP-a na nekoliko tačaka glasali drugačije nego partneri iz SDS-a, Bundalo kaže da to nije isto.

- Mi smo od početka ovog mandata zauzeli kurs da se ne dogovaramo u vezi sa glasanjem osim kada je riječ o krupnim pitanjima koja zahtijevaju da se pokaže jedinstvo. Ta neka tehnička pitanja ili stvari kao što su ovaj ili onaj zakon ili neki drugi akt nisu nešto što zahtijeva usaglašavanje. U principu mi glasamo za sve zaključke i amandmane SDS-a, kao što i oni glasaju za naše i to je jedan vid međusobne podrške, a u vezi sa pitanjem pojedinačnih zakona ili drugih akata nije nužno da uvijek glasamo isto - objašnjava Bundalo.

Ono što takođe upada u oči kada je riječ o glasanju na posljednjoj sjednici NSRS, jeste činjenica da je poslanik koalicije Zajedno za BiH Begija Smajić koja je jedina od tri poslanika ove koalicije prisustvovala “Danu za glasanje” po svim tačkama bila suzdržana, osim po jednoj. Smajićeva je u okviru posljednje tačke dnevnog reda Izbor i imenovanja podržala samo izbor Rasima Dizdarevića za člana Upravnog odbora RTRS-a.

Glasao greškom

Poslanik SDS-a Zoran Vidić glasao je protiv zaključka sopstvene stranke u vezi sa RTRS-om, ali kaže da nije riječ ni o kakvom razmimoilaženju sa strankom, već o grešci.

- Stav stranke je bio da glasamo protiv Izvještaja o radu RTRS-a. Nisam dobro čuo predsjednika skupštine, pa mi se učinilo da se glasa o izvještaju RTRS-a, a ne o našem amandmanu i glasao sam protiv. Dosta mi je što su me zezali ovi moji iz kluba, ne morate sad i vi to pisati - pokajnički kaže Vidić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana