Један чувар на 140 затвореника

Г. М.
Један чувар на 140 затвореника

Сарајево - Тим правника Канцеларије омбудсмана за људска права БиХ разговарао је са српским затвореницима који су на Васкрс брутално претучени у зеничком затвору и са управом те установе, а прикупљена обимна документација о нападу биће детаљно анализирана.

Изјавила је то "Гласу Српске" омбудсман БиХ за људска права Јасминка Џумхур истичући да омбудсмани већ годинама указују на проблеме у извршењу кривичних санкција, али да надлежни органи не предузимају мјере како би били примијењени међународни стандарди.

- У зеничком затвору у одјељењу у коме је 140 затвореника има само један затворски чувар. То су само неки од проблема на који смо указивали министру правде и Влади ФБиХ. Овај инцидент је и опомена ентитетским министарствима правде да уједначе законску регулативу и обезбиједе минимум међународних стандарда. Апелујем на министре да то учине и приједлог упуте у парламентарну процедуру - каже Џумхурова.

Осуђеници, према њеним ријечима, имају право да бирају гдје ће издржавати казну. То, међутим, није могуће, јер не постоји споразум између ентитета о размјени осуђеника.

- Према европским правилима, затвореници треба да буду упућени на издржавање казне што ближе њиховим домовима - казала је Џумхурова.

Група затвореника, међу којима је било и припадника вехабијског покрета, упала је у просторије у којима су били затвореници Ненад и Предраг Бајић и Синиша Бабић и претукла их.

- Пратићемо рад тужилаштва у истрази овог кривичног дјела и спровођење истраге унутар интерних процедура у затвору - казала је Џумхурова.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана